-Prin noile reglementari, un cercetator implicat in doua proiecte, unul national si unul international, ar putea primi un salariu lunar de maximum 1.500 de euro-, a declarat Adrian Campurean, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii.
In incurajarea agentilor economici de a apela la cercetarea romaneasca, Legea cercetarii prevede infiintarea Fondului National de Dezvoltare Tehnologica si Inovare, menit sa asigure finantarea cu precadere a intreprinderilor mici si mijlocii dispuse sa utilizeze inventii romanesti. Resursele atrase prin FNDTI vor putea fi utilizate pentru acordarea de credite avantajoase agentilor economici ce urmaresc aplicarea tehnologiilor noi. Fondul va fi creat ca resursa extrabugetara, asigurata din banii publici, estimandu-se ca valoarea lui ar putea fi de circa 100 miliarde de lei, ce vor putea fi suplimentati din alte surse, chiar internationale.
-FNDTI poate fi considerat pentru inceput ca un fond de risc, agentul economic asumandu-si riscul punerii in practica a unei cercetari despre ale carei aplicatii nu poate sti daca vor fi cautate pe piata-, a mai precizat Campurean.
In 1990, existau 300.000 de cercetatori, in 300 de institute. Numarul lor s-a restrans la 30.000, care lucreaza in 65 de institute de profil si 37 de institute nationale. Dintre cele 65 de institute, 38 sunt deja privatizate. Una dintre cauzele devalorizarii cercetarii este si necunoasterea de care dau dovada agentii economici.
La evaluarea proiectelor din Planul National pentru Cercetare-Dezvoltare, este prevazut si un sistem de bonificatii, care va avea o pondere importanta (peste 30%) si va imbunatati punctajul obtinut. Bonificatiile se vor acorda pe trei categorii. Prima este atragerea tinerilor absolventi, debutanti, din invatamantul superior, si crearea conditiilor pentru mentinerea lor in unitatea de cercetare-dezvoltare minimum cinci ani. A doua categorie se refera la atragerea ca partener la realizarea proiectului, prin cofinantare, a unui beneficiar care va valorifica direct rezultatele cercetarii. Ultima categorie este existenta unei colaborari internationale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane