Home Social Sanatatea arde, iar ministerul isi -piaptana- secretarii de stat

Sanatatea arde, iar ministerul isi -piaptana- secretarii de stat

DISTRIBUIŢI

Ministerul Sanatatii are de ieri, dupa reorganizare, patru secretari de stat, organigrama ministerului, aprobata de primul-ministru, fiind suplimentata cu doua posturi. Sa ne reamintim ca, in martie 2002, doi secretari de stat au fost destituiti, motivul fiind tocmai reducerea numarului de posturi. Secretarul de stat Sorin Simion a demisionat marti din functie. Motivele care l-au determinat sa-si dea demisia, sustine Simion, au fost unele de natura personala.

In timp ce sanatatea se reorganizeaza la varf, criza din spitale se adanceste. Multi directori se spitale au refuzat sa semneze contractele cu casele judetene de asigurari de sanatate, iar altii au contestat bugetele primite.

Simion, demisie -din motive personale-

Dupa demisie, fostul secretar de stat Sorin Simion a tinut sa precizeze ca in perioada scurta, de doar cateva luni, in care a detinut aceasta functie a constatat mari nereguli in sistemul sanitar romanesc.

Dr. Simion a acuzat haosul existent in sistemul sanitar cauzat in special de lipsa de organizare si luciditate a sistemului sanitar.

Fostul secretar de stat este de parere ca reforma nu poate fi aplicata atat timp cat exista multe spitale care ar trebui inchise pentru ca nu sunt rentabile, dar functioneaza in continuare pentru ca sunt sustinute de unele autoritati locale.

**Sistemul sanitar este dezechilibrat**

Unul dintre cei patru secretari de stat confirmati de primul-ministru este Vasile Cepoi, care pana acum a detinut functia de presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi. Cepoi este primul oficial cu acest rang in Ministerul Sanatatii.

Propunerea numirii lui Cepoi a fost facuta in urma cu aproximativ doua saptamani, el venind de mai multe ori la Bucuresti pentru a discuta acest aspect.

-Sarcinile sunt imense. Una este sa critici din exterior si alta este sa fii pus tu in situatia de a face lucrurile. Ma coplesesc dimensiunea si responsabilitatea functiei. Voi incerca sa echilibrez lucrurile. Trebuie sa vad problema global, mai ales ca voi fi un ministru pentru toata tara. Intreg sistemul sanitar este dezechilibrat-, a precizat dr. Cepoi.

Sefii spitalelor iesene considera ca numirea ca secretar de stat a actualului director general a CAS Iasi va reglementa intr-un fel situatia financiara dezastruoasa in care se afla in acest moment spitalele iesene. In functia de secretar de stat pentru relatia cu parlamentul si cu societatea civila a fost numit George Petre Pavelescu, iar secretar de stat si presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a ramas Eugeniu Turlea.

In fruntea prospat reinfiintatului Secretariat de Stat pentru Integrare Europeana a fost numit Teodor Traistaru, fost director general al Directiei Generale Resurse Umane, Formare Profesionala, Concursuri si Examene din Ministerul Sanatatii.

Criza de la Fagaras se adanceste

In timp ce sanatatea se reorganizeaza, cel putin la varf, criza din spitale continua. La Spitalul Municipal Fagaras situatia este deja una disperata. Din bugetul de 55 miliarde de lei destinat spitalului, bani alocati de Ministerul Sanatatii prin CNAS, va ajunge la destinatie doar o mica parte, bugetul necesar achitarii avansului din salariile angajatilor aferente lunii iunie. In acest timp, spitalul aduna datorii importante la furnizorii de gaze si electricitate.

O problema este in continuare asigurarea hranei bolnavilor. Primaria Fagaras a alocat doar trei milioane de lei pentru hrana pacientilor, suma extrem de mica pentru a rezolva problema hranei. De asemenea, din farmacia spitalului lipsesc cele mai importante medicamente, iar activitatea din spital nu se poate desfasura in conditii normale.

In Mehedinti, directorii refuza sa incheie contracte cu CAS

Directorii institutiilor sanitare din judetul Mehedinti considera ca sistemul sanitar local se indreapta spre colaps. Acuzand CNAS de situatia dezastruoasa a spitalelor, mai multi directori au refuzat sa semneze contractele de finantare cu CAS.

Potrivit directorului Spitalului Municipal Orsova, dr. Lucian Vadastreanu, contractele de finantare ale spitalelor nu au fost negociate.

**Am fost la Timisoara, unde am semnat unele contracte cu reprezentantii CNAS si MS. Am stabilit un buget, am semnat niste acte, mi-am facut niste planuri, iar peste doua luni am fost anuntat ca mi s-au luat doua miliarde de lei. Acum, directorul CJAS, dr. Gheorghe Bunciu, vine si imi impune sa semnez acest contract. Noi nu putem sa negociem aceste contracte**, a conchis dr. Vadastreanu.

Medicii sunt de parere ca daca aceasta situatie se va mentine, unitatile sanitare din Mehedinti urmeaza sa fie inchise.

Bugete contestate in Botosani

Coducerea Spitalului Judetean -Mavromati- din Botosani a contestat la Directia de Sanatate Publica si la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate bugetul alocat pentru acest an. Desi ar avea nevoie de aproximativ 350 miliarde de lei pentru a-si putea desfasura activitatea, spitalul va avea in acest an un buget de 180 miliarde de lei, din care CJAS a acordat cu 21 de miliarde mai putin. In conditiile in care finantarea abia acopera 50% din nevoi, conducerea unitatii sanitare a depus obiectii privitoare la modalitatea de intocmire a bugetului, reclamand ca acesta a fost facut pe baza numarului de zile de spitalizare, si nu pe baza complexitatii cazurilor rezolvate, asa cum se lucreaza in prezent.

Pentru a putea asigura medicamentele si materialele sanitare necesare ingrijirii bolnavilor, unitatea ar avea nevoie de 4,5 miliarde de lei lunar. Cum bugetul din acest an are destinatii fixe pentru salarii, cheltuieli materiale si medicamente, spitalul are la dispozitie pentru tratamentul bolnavilor doar 1,9 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.