Părinții, profesorii și toți cei care au în grijă minori ar putea fi responsabilizați prin sancțiuni care nu erau până acum prevăzute de lege. Specialiștii în domeniul drepturilor copilului au analizat cazurile de abuz în familii și instituțiile care au au în grijă minori, dar și pe cele venite din grădinițe sau școli, și au venit cu propuneri pentru introducerea de sancțiuni și amenzi în Legea privind protecția minorilor. Inițiativa de modificare a Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului este avansată deja de Ministerul Muncii, fiind în dezbatere publică. Dacă propunerea va fi promulgată, toți cei cu responsabilități vor scoate bani grei din buzunar sau își riscă meseria dacă o vor încălca.
Profesorii care lovesc elevii își vor lăsa salariul la casieria școlii
Profesorii sau educatorii care vor să aplice „corecții” copiilor lovindu-i trebuie să se gândească de mai multe ori înainte să facă cel mai mic gest pentru că riscă să plătească amenzi mai mari decât salariul lor lunar.
?ê?£i până acum erau interzise pedepsele corporale în procesul instructiv-educativ, dar un proiect de modificare a Legii privind drepturile copilului propune sancțiuni pentru cadrele didactice violente, precum și amenzi usturătoare. Potrivit propunerilor de completare a Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, educatorii, învățătorii și profesorii ar putea primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei dacă nu tratează cu respect toți copiii, dacă nu îi informează asupra drepturilor lor și asupra modalităților de exercitare a acestora. Legea spune clar că pedepsele corporale în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise, iar nerespectarea acestei prevederi este sancționată tot cu sume între 1.000 și 2.500 de lei. Tot ca noutate, chiar dacă nu agresează personal copiii, profesorii pot fi amendați în cazul în care nu respectă prevederea care îi obliga și până acum să semnaleze serviciului public de asistență socială, sau, după caz, direcției generale de asistență socială și protecția copilului cazurile de rele tratamente, abuzuri sau de neglijare a copiilor. Altfel spus, dacă un copil vine la ore lovit sau cu alte semne de abuz fizic sau emoțional, iar profesorul are informații în legătură cu persoanele care au provocat acest lucru, cadrul didactic respectiv riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei. Aceasta este sancțiunea stabilită special pentru cadrele didactice, dar modificările prevăd amenzi între 500 și 1.000 de lei pentru orice persoană care, prin natura profesiei sau ocupației sale, lucrează direct cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz sau de neglijare a acestuia și nu respectă obligația de a sesiza serviciul public de asistență socială sau direcția pentru protecția copilului.
Potrivit proiectului, în cazul cadrelor didactice, constatarea contravențiilor menționate și aplicarea amenzilor se va face de către persoane dintre cele cu atribuții de control special desemnate din Ministerul Educației.
Părinții care scot bani din munca, cerșitul sau imaginea copiilor, amendați
Părinții care vor să scoată bani trimițându-și copiii minori la muncă sau la cerșit vor scoate din buzunar bani pentru amenzi grele. Amenzi și mai mari vor primi cei care vor folosi sau expune minori ca să obțină avantaje personale sau influențarea deciziei autorităților.
Proiectul de modificare a Legii privind protecția și drepturile copilului introduce sancționarea cu amenzi între 500 și 1.000 de lei pentru cei care încalcă prevederea potrivit căreia este interzisă orice practică prin intermediul căreia un copil este dat de unul sau de ambii părinți ori de reprezentantul lui legal în schimbul unei recompense sau în scopul exploatării sau a muncii acestuia. Aceeași inițiativă de modificare prevede amenzi între 2.500 și 5.000 de lei pentru încălcarea prevederii potrivit căreia copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali sau alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, în scopul de a obține avantaje personale sau de a influența deciziile autorităților publice.
Instituțiile care au în grijă copii, amendate dacă nu sancționează angajații abuzivi sau neglijenți cu minorii
Angajatorii din instituțiile de stat care au în grijă copii, care nu iau măsuri împotriva angajaților care se dovedește că au au neglijat sau abuzat copii aflați în grija lor riscă amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei. Proiectul de modificare a legii privind protecția copilului prevede că vor fi amendați cei care nu respectă prevederea potrivit căreia angajatorii sunt obligați să sesizeze de îndată organele de urmărire penală și să dispună îndepărtarea de copiii aflați în grija sa a angajaților care se dovedește că au comis un abuz asupra unui copil sau au neglijat un copil dintre cei aflați în grija lor.
Mihaela Iamandei