Home Social Saracie si boala in Europa de Est

Saracie si boala in Europa de Est

DISTRIBUIŢI

Epidemia HIV/SIDA se raspandeste, in unele regiuni ale Europei Centrale si de Est si ale Comunitatii Statelor Independente, mai alert decat in orice alta parte a lumii, precizeaza un raport al UNICEF, intitulat -Monitorul Social 2002-. Raportul arata ca, la sfarsitul lui 2001, numarul persoanelor infectate cu HIV/SIDA a crescut cu un milion, de la 420.000 in 1998. Numarul cazurilor nou inregistrate a crescut de peste cinci ori intre 1998 si 2001.

In jur de 90% din cazurile estimate de infectii cu HIV/SIDA din regiune sunt inregistrate in doar doua tari: Rusia si, respectiv, Ucraina, insa tara cu cel mai ridicat procent de noi cazuri cu infectie HIV este Estonia. In acest stat, a fost inregistrata, in 2001, o rata de peste un caz la mia de locuitori, ceea ce reprezinta o rata de aproape 20 de ori mai mare decat media inregistrata in tarile UE, releva raportul UNICEF.

Pe de alta parte, efectele scaderii ratei fertilitatii in intreaga regiune, pe parcursul anilor *90, se vad evident in numarul tot mai redus de copii. In 2001, numarul copiilor cu varste de pana la 17 ani era de 105 milioane, fata de 120 de milioane in 1989. In Romania, rata avorturilor in 2000 s-a ridicat doar cu putin peste o treime din nivelul din 1990.

Tuberculoza reprezinta un pericol grav in mai multe tari in tranzitie, in statele in care aceasta boala avea cea mai larga raspandire in anii *90 (Kazahstan si Romania), numarul cazurilor nou inregistrate continuand sa creasca. Intre 1999 si 2000, in Romania, rata de infectare a crescut de la 64,6 la 105,5 la 100.000 de locuitori.

Conform datelor din -Monitorul Social-, calitatea educatiei este in scadere in unele tari ale regiunii aflate in tranzitie. Pornind de la rezultatele unor studii recente, raportul constata ca in tarile mai bogate din Europa Centrala, in Rusia si in tarile baltice se mentin standarde ridicate la matematica si stiintele exacte, insa rezultatele sunt mai putin bune in Romania, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si in Republica Moldova.

Raportul releva o criza fara precedent a invatamantului in tarile cele mai sarace din regiune, scoala fiind subminata de lipsa de resurse pentru finantare, dar sugereaza ca lucrurile ar sta mult mai prost fara -capitalul cultural- existent in zona si eforturile extraordinare ale parintilor si elevilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.