Minivacanţa de Sfântul Andrei-1 Decembrie va fi în acest an în zilele de miercuri şi joi, prilej pentru aproximativ 1 din 10 angajaţi (12%) de a-şi lua concediu prelungit, profitând de 5 zile libere. În special persoanele cu studii superioare (21%) şi bucureştenii (27%) au decis să-şi extindă concediul pe toată perioada finalului de săptămână. Pe de alta parte aproximativ o treime dintre angajaţi (36%) vor rămâne în vacanţă doar în cele 2 zile libere legale. Persoanele cu venituri mici sunt mai reţinute privind prelungirea concediului, limitându-se la sărbătorile legale. Totodată, o jumătate dintre angajaţi sunt încă nehotărâţi (47%).
ISRA Center Marketing Research a realizat un studiu de piaţă de tip cantitativ despre preferinţele de vacanţă ale românilor cu vârste cuprinse între 18-64 de ani, din mediul urban mediu şi mare.
Sfântul Andrei şi 1 Decembrie sunt petrecute acasă de majoritatea românilor
Doar 9% dintre români sunt hotărâţi privind destinaţia concediului de la finalul toamnei. Cei mai mulţi dintre cei decişi vor rămâne însă în localitate (63%). Restul (36%) se orientează cu precădere către destinaţii montane din ţară, Valea Prahovei şi Braşov fiind cele mai căutate regiuni. De asemenea minivacanţa este un moment bun pentru a vizita părinţii sau rudele din altă localitate.
În vacanţa de iarnă ţările mediteraneene atrag cei mai mulţi români
Deşi au mai rămas doar câteva săptămâni până la vacanţa de Crăciun şi Anul Nou, doar 14% dintre românii din mediul urban s-au hotârât unde îşi vor petrece concediul. Majoritatea celor care au decis deja vor pleca către destinaţii din ţară (42%) sau străinătate (14%). Muntele rămâne opţiunea favorită pentru cei ce aleg să rămână în ţară. În schimb, ţările mediteraneene precum Italia, Grecia şi Spania sunt destinaţiile preferate de majoritatea celor hotărâţi să-şi petreacă vacanţa în afara ţării.
Studiul a fost realizat în luna octombrie 2016 pe un eşantion de 1.009 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 18 şi 64 de ani. Marja de eroare este de ±3.1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ, prin metoda interviurilor faţă în faţă.
ISRA Center Marketing Research