– La acest capitol, bucurestenii stau deocamdata bine
Daca, in tara, problema blocarii rotilor autovehiculelor, parcate pe aiurea, naste dispute si controverse, in Capitala, situatia este mult mai simpla. Bucurestenii indisciplinati, care isi lasa masinile in locuri nepermise, s-au obisnuit cu ideea de a plati catre Ciclop SA amenda pentru deblocarea rotilor. Si asta, in pofida faptului ca Primaria Capitalei se afla in imposibilitatea de a rezolva problema locurilor de parcare, -din cauza lipsei terenurilor si a surselor de finantare-. In cazul cresterii interesului investitorilor pentru asemenea proiecte si in masura in care vor fi evidentiate terenuri adecvate pentru acest scop, pe cateva portiuni ale liniei de metrou s-ar putea amenaja -galerii de parcare- pentru zonele Crangasi, Eroilor, Universitate sau Piata Victoriei. Cu ajutorul unui credit acordat de Banca Europeana pentru Investitii, municipalitatea va putea incepe, inca din aceasta toamna, constructia parcarii din zona Garii de Nord, care, conform proiectului, va putea adaposti, pe trei niveluri 1.400 de autoturisme. Potrivit statisticilor, lipsa locurilor de parcare a fost determinata si de cresterea foarte mare a numarului de masini – 800.000, in prezent, in conditiile in care infrastructura rutiera a ramas aceeasi. Specialistii considera ca un prim pas in vederea degajarii zonei centrale a orasului, pe langa blocarea rotilor, ar fi diminuarea transportului personal si accentuarea transportului public.
In ultima perioada, numerosi brasoveni si-au manifestat nemultumirea in legatura cu modul in care fima AN & AG Service presteaza activitatea de blocare a rotilor autoturismelor parcate neregulamentar. Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorului Brasov a cercetat doua dintre aceste reclamatii, care contestau modul -abuziv- in care angajatii firmei amintite monteaza dispozitivele speciale de blocare. Potrivit celor mentionate in reclamatii, firma respectiva accepta eliberarea rotilor autovehiculelor numai in cazul achitarii pe loc a doua taxe: 13.000 de lei – taxa de deblocare, varsata la bugetul local, si alta de 59.500 de lei incasata de AN & AG pe chitanta, pentru deplasarea dispozitivelor la locul respectiv. Reclamantii sustin insa ca masinile le-au fost pur si simplu vanate, iar, in plus, nici un fel de organ constatator nu a intocmit vreun act din care sa rezulte indeplinirea procedurilor de blocare, imprejurarile sau eventualele conditii de contestare, asa cum prevede Legea 32/68.
Cercetand aceste reclamatii, inspectorii OJPC au descoperit ca, de fapt, vina pentru neplacerile suportate de brasoveni este numai pe jumatate a firmei AN & AG. Potrivit dispozitiilor HG 147/1992, in baza careia s-a licitat activitatea in urma cu cativa ani, inspectorii Primariei, gardienii publici sau Politia ar trebui sa dispuna, in scris, masurile de blocare a autoturismelor parcate neregulamentar si sa asiste la aceste operatiuni. In octombrie 1997, trei dintre inspectorii Primariei au fost abilitati, prin dispozitie de primar, sa constate si sa solutioneze contraventiile la HG 147/1992, dar acest lucru nu s-a intamplat. AN & AG si-a desfasurat activitatea in lipsa inspectorilor constatatori, astfel incat reclamatiile si discutiile s-au inmultit.
Contractul dintre Primarie si firma a fost prelungit de doua ori din 1997, iar, in prezent, AN & AG lucreaza pentru municipalitate, pe baza de comanda. -Noi am constatat ca se incalca dispozitiile legii si, nerespectandu-se procedura stabilita prin actele normative in vigoare, firma nu se comporta corect fata de conducatorii auto, apeland la practici abuzive. Pentru acest motiv, am dispus sistarea prestarii serviciului, pana la lamurirea situatiei, am aplicat o sanctiune contraventionala de un milion de lei si l-am instiintat pe primar despre aceste aspecte, pentru a lua masurile care se impun din partea autoritatii locale-, a declarat inspectorul-sef adjunct al OJPC, Nicoleta Buta.
Pe de alta parte, inspectorul-sef al OJPC, Mihai Mohaci, spune ca va fi verificata legalitatea activitatii si in cazul celorlalte firme de profil din Brasov. -La ora actuala, OJPC Brasov nu cunoaste exact numarul total al firmelor care desfasoara activitati de blocare a rotilor autovehiculelor in municipiul Brasov, intrucat o parte dintre firmele contractante cu Primaria a subcontractat activitatile de blocare a altor firme. Mentionam ca in perioada urmatoare vom analiza legalitatea acestei prestari de servicii si de catre celelalte firme-, a mai spus Mohaci.
In Capitala, desi Primaria Bucurestiului este in imposibilitate de a rezolva problema locurilor de parcare, -din cauza lipsei terenurilor si a surselor de finantare-, municipalitatea aplica, inca din 11 octombrie 1999, Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind blocarea rotilor autovehiculelor parcate ilegal pe trotuare si carosabil de catre societatea Service Ciclop SA. Amenda pentru parcare ilegala este cuprinsa intre 60.000 de lei si 150.000 de lei, la care se adauga 80.000 de lei reprezentand costul activitatii de blocare.