Home Social Schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor nu va afecta bolnavii de cancer

Schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor nu va afecta bolnavii de cancer

DISTRIBUIŢI

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, i-a asigurat, ieri, pe bolnavii de cancer aflați în tratament în cadrul programului național că „nu vor fi afectați de schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor începând cu 1 iulie“. Totodată, Duță le-a promis pacienților că accesibilitatea la tratamentele oncologice va crește și că se va întocmi un Registru Național de Cancer.
„Prin intermediul acestui registru, CNAS va monitoriza modul în care sunt cheltuite fondurile alocate oncologiei, terapiile de care benefiziază bolnavii de cancer și eficiența acestora“, a precizat președintele CNAS. Potrivit acestuia, numai astfel programul național de cancer va fi bugetat corespunzător. La råndul său, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a anunțat că FABC „va monitoriza programul național de cancer“.

FABC: Consultația durează prea puțin

La Conferința Națională a FABC desfășurată ieri, bolnavii de cancer participanți au primit chestionare privind principalele problemele cărora trebuie să le facă față pacienții diagnosticați cu cancer. Problemele, potrivit lui Cezar Irimia, au rămas, și în acest an, aceleași ca în anii anteriori. Bolnavii de cancer se plång, în primul rånd, de faptul că o consultație durează prea puțin. „În acest caz nu este vina medicilor oncologi. Din cauza numărului mic de specialiști din acest domeniu, medicii sunt nevoiți să facă față unui număr mare de pacienți. Astfel, oncologii sunt obligați să acorde consultații scurte. Ce să facă și ei mai întåi? Să consulte pacientul, să-i prezinte efectele secundare ale tratamentului, să-i spună cum evoluează tratamentul?“, a explicat Irimia. Potrivit președintelui FABC, pacienții s-au săturat și sunt speriați de listele de așteptare pentru accesul la tratament. Mai mult decåt atåt, „în așteptarea diagnosticului, pacienții nu beneficiază de consiliere psihologică din cauza numărului mic de psihologi. Nici după comunicarea diagnosticului, pacienții nu beneficiază de consiliere psihologică“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.