Patriarhia Ierusalimului a anunțat, ieri, ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxă Romånă, într-un comunicat postat pe site-ul sau oficial, în care se explică motivele care au stat la baza acestei decizii și arată că dialogul continuă, relateaza Agerpres. Astfel, s-a creeat o schismă între Ierusalim și București, susțin fețe bisericești. Construirea așezămåntului romånesc la Ierihon fără încuviințare canonică de la Ierusalim este cauza întreruperii comuniunii dintre biserica „orașului sfånt“ și cea romånă. După o examinare detaliată a acestei probleme, Sfåntul Sinod a hotăråt „în unanimitate și cu părere de rău“ întreruperea pomenirii patriarhului Romåniei, Daniel, și caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romåne la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Crețu.
„Patriarhia din Ierusalim a fost pusă astfel într-o situație dificilă. Atribuțiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice și locale, au fost astfel amenințate în mod deschis și arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei Romåniei că dacă ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform căruia biserica a fost ridicată pentru pelerinii romåni din Țara Sfåntă, acest lucru ar fi însemnat ca jurisdicția Patriarhiei Ierusalimului să se transforme într-un cåmp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formulånd deja o astfel de cerere, să-și clădească biserici“, se afirma în comunicatul Patriarhiei din Ierusalim. „Dat fiind că, în pofida acestei situații, Patriarhia din Romånia nu a manifestat deloc disponibilitatea ecleziastică care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Crețu, reprezentantul Patriarhiei Romåne în Țara Sfåntă, care a fost autorul acestei inițiative. De asemenea, în dorința de a găsi o soluție pentru această problemă, patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare Patriarhului Romåniei, Daniel, în care sunt expuse în detaliu toate datele problemei și poziția Patriarhiei Ierusalimului“, potrivit comunicatului. Patriarhia Romånă consideră unilaterală decizia Patriarhiei Ierusalimului.
„Deși în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfințitului Părinte Ciprian Cåmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit inițierea unui dialog bilateral frățesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluții privind existența Așezămåntului romånesc de la Ierihon, Patriarhia Romånă constată cu surprindere și regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală“, precizează biroul de presă al Patriarhiei Romåne, conform agenției de presă Basilica a aceleiași instituții. Guvernul romån a suplimentat în luna aprilie cu un milion de lei bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru construirea Așezămåntului romånesc de la Ierihon, Israel. Banii provin din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, potrivit documentului care a fost publicat în Monitorul Oficial. În luna martie, Guvernul a decis suplimentarea cu 25 milioane de lei a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, fondurile urmånd a fi utilizate pentru continuarea lucrărilor de construcții la unele biserici, pentru repararea și reabilitarea unor lăcașuri de cult, dar și pentru susținerea activității unor așezăminte sociale administrate de biserici. „Eu cred că și bisericile trebuie sprijinite în Romånia. Fără credință în Dumnezeu, cred că nici dumneavoastră și nimeni din țara aceasta nu poate face nimic. Este o prioritate la fel cum sunt prioritățile pentru investiții“, a spus Emil Boc.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane