Modul in care va decurge prima zi de scoala este o mare necunoscuta pentru elevi si parinti. Desi ministrul educatiei, Mihail Hardau (foto), sustine ca va participa astazi la festivitatile de deschidere a doua scoli din Miercurea Ciuc, cadrele didactice din majoritatea judetelor tarii nu isi vor intampina elevii in prima zi de scoala. Profesorii se vor reuni in Piata Revolutiei din Capitala pentru a protesta fata de nerespectarea acordului incheiat cu guvernul in noiembrie 2005.
Liderul Federatiei Libere din Invatamant, Aurel Cornea, sustine ca nici la scolile la care ministrul de resort si-a anuntat prezenta nu va incepe noul an scolar. El a explicat ca profesorii au recurs la aceasta forma de protest pentru a-si arata nemultumirea fata de guvern, care nu a respectat prevederile acordului incheiat cu sindicatele din invatamant in noiembrie anul trecut. Potrivit acestuia, salariile cadrelor didactice sau nedidactice urmau sa fie marite cu 12 procente fata de anul trecut, pana la 1 septembrie 2006.
Lucrari finalizate intr-o luna
Ministrul Mihail Hardau a declarat, ieri, in timpul unei conferinte de presa, ca nu intelege nemultumirea profesorilor, intrucat salariile acestora au fost majorate in cursul acestui an de doua ori. In schimb, cu privire la situatia scolilor, ministrul de resort sustine ca acestea sunt pregatite pentru noul an scolar.
-Peste 70% din scoli au autorizatie sanitara, iar procesul de invatamant nu va fi intarziat nici acolo unde reparatiile nu au fost finalizate. In aceasta saptamana au fost alocate noi sume pentru reabilitarea termica si sanitara a unitatilor de invatamant, multe dintre ele fiind in plin santier. Lucrarile se vor finaliza la sfarsitul acestei luni si nu vor impiedica buna desfasurare a cursurilor-, este de parere Hardau.
La randul sau, Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii publice, ne-a declarat, ieri, ca -depinde ce se intelege prin scoli pregatite. Din punct de vedere igienico-sanitar, situatia lor este ca si in urma cu o saptamana, adica aproape jumatate din cele peste 26.000 de scoli nu vor obtine nici in acest an avizul de functionare. Ministerul Sanatatii va monitoriza pe parcursul intregului an scolar 2007-2008 daca unitatile de invatamant la care inspectorii sanitari au constatat nereguli si-au remediat problemele. Deocamdata vom lasa sa treaca o perioada de timp in care acestea sa indeplineasca planul de conformare-.
Ministrul educatiei, chemat la parlament
Deputatii din Comisia pentru invatamant au anuntat, ieri, ca il vor invita saptamana viitoare pe ministrul Mihail Hardau pentru a da explicatii despre modul in care au fost pregatite scolile in vederea inceperii noului an scolar.
Presedintele Comisiei pentru invatamant a Camerei Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu, a declarat pentru Mediafax ca membrii comisiei ar vrea sa mai afle de la Hardau situatia actuala a sistemului de invatamant si modul in care au fost cheltuite fondurile alocate pana acum pentru acest domeniu. Ea a mai precizat ca membrii Comisiei de invatamant urmeaza sa analizeze proiectul de rectificare a bugetului de stat pe anul 2006, proiect care nu prevede cresteri salariale pentru personalul din sistemul de invatamant.
Fonduri suplimentare alocate de guvern
Pe de alta parte, executivul a alocat, miercuri, peste 336 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de consolidare, reabilitare, reparatii capitale si constructie la 2.391 de institutii de invatamant din toate judetele tarii. In cazul a 1.423 de gradinite, scoli si licee din toate judetele, banii vor fi destinati pentru lucrari de consolidare, reabilitare, reparatii capitale si constructie. La alte 200 de unitati scolare din mediul rural vor continua lucrarile pentru asigurarea utilitatilor, respectiv realizarea de retele de apa, gaz, canalizare. Totodata, 758 de imobile din invatamantul preuniversitar vor fi racordate la retelele de utilitati.
Prin aceeasi hotarare, executivul a decis ca 13 unitati scolare din judetul Cluj sa fie incluse pe lista imobilelor din invatamantul preuniversitar finantate din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii.