Oficialitati ucrainene si romane au luat parte ieri, in localitatea ucraineana Crasna, din regiunea Cernauti, la inaugurarea primei scoli construite in strainatate. Scoala respectiva a fost construita exclusiv din fonduri ale Guvernului Romaniei. Investitia totala s-a ridicat la 337.000 de dolari.
Au participat reprezentanti ai Consulatului roman la Cernauti, autoritati judetene si regionale din Suceava si, respectiv, Cernauti, parlamentari ucraineni si oficiali ai Guvernului Romaniei.
Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Vasile Doru Ionescu, a declarat ca aceasta scoala nu este numai o cladire, ci un lacas pentru suflet si pentru minte si reprezinta un exemplu de colaborare romano-ucraineana.
Guvernul roman va trimite si o biblioteca si un laborator de informatica. Ionescu si-a exprimat speranta ca acest gimnaziu va purta numele -Mihai Eminescu-, intrucat poetul, in drumul de la Cernauti spre Putna, a poposit la Crasna.
El a mai spus ca in fata scolii ar trebui instalat un catarg cu tricolorul romanesc, pe langa catargul cu drapelul Ucrainei, -pentru ca asa se cade intre state fratesti-.
Primarul din Crasna, Victor Padure, a declarat ca inaugurarea acestei scoli este un eveniment la fel de important ca sfintirea bisericii din localitate. -Scoatem copii din mucegai si ii ducem poate in cea mai moderna scoala din Ucraina-, a precizat Victor Padure.
Scoala din Crasna pentru clasele I-X are 22 de sali de clasa, iar asistenta tehnica a constructiei a fost asigurata de Consiliul Judetean Suceava. Aici vor invata circa 700 de elevi, in conditiile in care 97% din cei aproximativ 11.000 de locuitori ai localitatii Crasna sunt romani.
-Cu ochii mintii sarutam mana celor care ne-au sprijinit si au construit in Crasna un gimnaziu romanesc-, a declarat un elev, in mesajul de intampinare a oaspetilor din Romania.
Slujba de sfintire a scolii a fost oficiata de IPS Onofrei, mitropolit al Bucovinei si Cernautilor, impreuna cu arhimandritul Melchisedec, staretul Manastirii Putna, care a daruit fiecarei clase cate o icoana.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane