Home Social Scoala romaneasca, -dupa buget, coane Fanica!-

Scoala romaneasca, -dupa buget, coane Fanica!-

DISTRIBUIŢI

Dupa primele opt ore de negocieri, inca nu se ajunsese la un acord intre sindicalistii din invatamant si comisia guvernamentala, privind majorarea concreta a bugetului educatiei pentru anul 2006. -La aceasta ora (18.00 – n.r.) va pot spune ca inca suntem decisi sa ne continuam protestul-, ne-a precizat telefonic liderul FSLI, Aurel Cornea (foto), intr-una din rarele pauze de la negocieri.

Discutiile au inceput la ora 10.00, reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant aratandu-se decisi sa nu cedeze in fata presiunilor guvernamentale.


Ieri, cadrele didactice au continuat greva generala, cat si pichetarea Palatului Parlamentului. Au fost cateva situatii in care elevii au fost chemati la scoala, dar nesemnificative, avand in vedere ca si cadrele din unele unitati de invatamant care, initial, nu intrasera in greva s-au alaturat protestelor.

Si studentii au ramas in camere, decisi sa-si sprijine dascalii. Cei din Timisoara au initiat un protest inedit. Ei s-au adunat in fata Universitatii de Vest si au format doua echipe de… sah. Echipa guvernului, care a jucat cu negru, a atacat echipa studentilor pana le-a dat sah mat.

Persoanele care lucreaza in sistemul de educatie, la nivelul anului 2004, reprezentau 4,32% din totalul angajatilor din Romania.

Numai ca profesorii romani castiga in medie jumatate din salariul celor mai prost platiti profesori din tarile europene. Salariile celor din invatamantul preuniversitar variaza astfel: 5,4 milioane de ei pe luna brut pentru un profesor de gimnaziu debutant, 6,3 milioane de lei pe luna brut pentru un profesor cu definitivat si vechime de minimum 2 ani si 13,5 milioane de lei pe luna in cazul unui profesor cu o vechime de peste 40 de ani si gradul I.

In Ungaria, salariul mediu al unui profesor este de 1.200 de euro. In Franta ajunge tot la 1.200 de euro, iar in Portugalia porneste de la 1.250 de euro. In alte tari insa, salariile dascalilor sar de 2.000 de euro. In Austria, de exemplu, se castiga 2.100 de euro, in Danemarca – 2.200 de euro. In Finlanda salariile ajung la 2.500 de euro, in timp ce in Luxemburg un profesor primeste 5.000 de euro pe luna.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.