Home Social Scoala romaneasca, intre politizare si populism

Scoala romaneasca, intre politizare si populism

DISTRIBUIŢI

O masa rotunda interesanta, organizata de Fundatia -Horia Rusu- pe tema educatiei, a avut loc, ieri, la Sala Ronda a Hotelului Intercontinental. Participantii, personalitati de marca din lumea culturala si politica, implicate mai de mult sau mai recent in destinele tineretului si ale scolii romanesti, au incercat sa faca lumina in -tunelul- prin care se misca invatamantul romanesc, alaturi de sindicalisti, deputati si senatori. Moderatorul, prof. univ. Nicolae Manolescu, a avut alaturi pe ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, prof. dr. Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA si rector al Universitatii Bucuresti, deputatul PD Crin Antonescu, membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, deputatul UDMR Asztalos Ferencz, profesoara Ioana Triculescu de la Scoala Normala din Bucuresti si inca multe alte personalitati.

Dar, din pacate, in invatamantul romanesc nu se poate face lumina de la o zi la alta. Si nici dupa o singura masa rotunda…

-Zilele Adolescentului-, criticate de ministrul educatiei

Printre problemele invatamantului de azi se numara si -politizarea constanta la nivel de inspectorate scolare-. Dupa cum afirma profesoara Ioana Triculescu, de la Scoala Normala din Bucuresti, -din ce in ce mai multi colegi cu functii de raspundere in administratia scolara sunt constransi, mai mult sau mai putin direct, la inscrierea in PSD-. Ca o paranteza la politizarea invatamantului, Triculescu s-a referit si la manifestarile ocazionate de -Zilele Adolescentului-, in care PSD si-a facut fatis campanie electorala printre tineri, incercand totodata sa inchida si gurile tinerilor adversari politici. In legatura cu situatia penibila care s-a creat cu ocazia -Zilelor Adolescentului-, ministrul educatiei s-a aratat profund indignat de modul in care factorii raspunzatori au inteles sa organizeze festivitatile: -Este regretabil ce s-a petrecut in Piata Constitutiei si imi pare nespus de rau ca nu am fost aici saptamana trecuta-, a afirmat Andronescu. Dar ministrul educatiei nu a omis totusi sa precizeze ca decizia in ce priveste modul de organizare nu-i apartine, scotandu-l -basma curata- si pe Adrian Nastase: -Sunt convinsa ca premierul n-ar fi acceptat un asemenea comportament, daca ar fi aflat direct despre ce se intampla acolo-, a conchis ministrul Andronescu. Totodata, ea a respins acuatiile de politizare, afirmand ca in actuala legislatura nu s-a pus aceasta prorblema, ci in cea anterioara. Ca raspuns la aceasta afirmatie, Crin Antonescu, fost ministru al tineretului pana in anul 2000, a precizat ca -guvernantii CDR au dovedit numai extraordinara prostie de a vorbi seara la televizor despre algoritmi, despre cine pe cine pune director in nu stiu care scoala-, neavand astfel timp sa se ocupa si de politizarea MEC….

Admiterea la liceu, prin concurs?

Din urmatorul an scolar, sistemul de examene in invatamantul preuniversitar ar putea fi schimbat. -Deocamdata este o idee care va fi supusa dezbaterii opiniei publice, pentru a vedea care sunt avantajele aplicarii ei. Este vorba despre renuntarea la examenele programate pentru sfarsitul unor cicluri de scolarizare si sustinerea acestora la inceputul urmatoarelor etape-, a adaugat Andronescu, referindu-se la reintroducerea examenului de admitere.

Potrivit ministrului educatiei, este posibil ca, din urmatorul an scolar, elevii care termina clasa a VIII-a sa nu mai dea examenul de Capacitate, ci direct pe cel de intrare la liceu. -Nu am luat inca o decizie in acest sens, dar ar fi indicat pentru ca exista presiuni foarte mari asupra elevului, intrucat se sustin prea multe examene intr-un timp prea scurt-, a mentionat Andronescu.

Ea a afirmat ca, fara a elimina Bacalaureatul, ar trebui reintrodus examenul de intrare la facultate, la toate universitatile, pentru ca -eliminarea acestei probe nu a crescut calitatea invatamantului superior si nu suntem inca in situatia de a avea un Bacalaureat prea obiectiv-. Andronescu a condamnat, de asemenea, initiativa unor licee din tara care au strans fonduri de protocol de la elevi pentru profesorii care fac parte din comisia de Bacalaureat.

Pact de continuitate in politica educationala

Rectorul Universitatii Bucuresti, Ioan Mihailescu, a declarat, in timpul dezbaterii, ca sistemul de invatamant din Romania este -foarte conservativ-, intrucat multi profesori se opun schimbarii de teama sa nu fie eliminati din sistem.

Mihailescu a propus ca specialistii MEC sa intocmeasca un document legat de strategiile pe termen lung din invatamant, iar partidele politice sa faca un pact pentru promovarea unui proiect de acest fel.

Andronescu a salutat ideea unei conventii politice referitoare la invatamant si a spus ca MEC pregateste doua proiecte de lege privind invatamantul superior si cel preuniversitar, prin care se vor reactualiza reglementarilor din cele doua niveluri de educatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.