Marti, 6 mai, Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat imprumutul in valoare de 60 milioane de dolari pentru finantarea proiectului -Invatamantul Rural din Romania-. Proiectul va aborda probleme importante de echitate in cadrul sectorului invatamant prin sprijinirea accesului studentilor din mediul rural la un invatamant de calitate.
Perfectionarea dascalilor, elementul-cheie
Acest obiectiv va fi atins prin dezvoltarea pregatirii profesionale a personalului didactic si directorilor scolilor rurale; imbunatatirea conditiilor de predare in scolile rurale prin asigurarea atat a unui minim de dotari corespunzatoare, cat si a materialului didactic esential si a manualelor scolare; promovarea unor programe inovatoare la nivelul scolii si al participarii comunitatii; imbunatatirea capacitatii autoritatilor/agentiilor de invatamant centrale si locale de formulare a strategiilor si reglementarilor necesare.
-Acest proiect este o continuare fireasca a proiectelor noastre in Romania. Sistemele educationale corespunzatoare trebuie sa ofere o educatie de buna calitate, intr-o maniera atat eficienta, cat si echitabila. Acest proiect se ocupa de aspectul echitatii. Aceasta inseamna ca vom sprijini guvernul in efortul de a oferi personal calificat si materiale didactice elevilor din zonele rurale. Astfel, sansele lor de a-si continua studiile in universitati si colegii vor spori-, a declarat coordonatorul echipei acestui proiect, Ana Maria Sandi.
Comunitatea trebuie sa se implice mai mult
Proiectul va sprijini o implicare mai larga a comunitatii in managementul invatamantului, conlucrand nu numai cu autoritatile din invatamant, dar si cu consiliile locale, parinti si reprezentanti ai comunitatilor. El va urmari sprijinirea descentralizarii prin dezvoltarea capacitatii scolilor si autoritatilor locale de a-si elabora propriile planuri de invatamant si de a perfectiona managementul scolilor. In felul acesta, proiectul incurajeaza o conducere democratica a scolilor si intareste legaturile dintre scoala si comunitate.
Proiectul se concentreaza asupra rezultatelor obtinute de studentii din zonele rurale ca fiind principalul indicator de succes. Rezultatele acestui proiect vor fi masurate prin rezultate mai bune la invatatura si procente mai ridicate de trecere si absolvire a studentilor, prin reducerea diferentei dintre absolventii din zonele rurale si cele urbane, printr-o rata mai mare de absolvire si printr-un procentaj sporit de trecere din invatamantul secundar la cel tertiar.
Structura proiectului, mai mult decat incurajatoare
Proiectul este structurat pe patru componente:
Componenta 1: imbunatatirea procesului de predare-invatare in scolile rurale. Aceasta componenta are drept obiectiv dezvoltarea competentelor profesionale ale personalului didactic din zonele rurale si imbunatatirea conditiilor educatiei de baza in scoli. Cum inputurile pentru educatie influenteaza semnificativ rezultatele la invatatura ale elevilor, aceasta componenta isi va concentra atentia asupra personalului didactic, a manualelor scolare si materialelor didactice, precum si asupra dotarii scolilor cu utilitati. Aceasta componenta va avea urmatoarele subcomponente: (I) perfectionarea profesionala la nivelul scolii a personalului didactic, inclusiv unitati mobile si invatamant la distanta; (II) oportunitati de dezvoltare a carierei pentru personalul didactic; (III) conditiile educatiei de baza in scoli; (IV) manuale scolare si material didactic.
Componenta 2: imbunatatirea parteneriatului scoala-comunitate. Obiectivul acestei componente este de a oferi scolilor si comunitatilor rurale posibilitatea efectiva de a dezvolta un mediu larg de colaborare in sprijinul invatamantului. Componenta va duce atat la o mai buna conducere a scolilor, cat si la contributia crescanda a scolilor in cadrul comunitatii prin incurajarea si crearea posibilitatilor de conlucrare a scolilor cu autoritatile locale pentru identificarea prioritatilor, diagnosticarea problemelor si formularea si aplicarea solutiilor. In fiecare comuna se va infiinta un Consiliu Local pentru Educatie (CLE), alcatuit din primar si reprezentanti ai consiliilor de administratie ale tuturor scolilor care formeaza grupul de scoli al comunei, ai Consiliului local, precum si ai firmelor locale si altor organizatii locale. Aceasta componenta va cuprinde si o activitate de sensibilizare, comunicare si modificare a comportamentului prin care scolile vor fi ajutate de facilitatori in discutarea nevoilor educationale si in pregatirea propriilor planuri de imbunatatire a scolii, ca si a proiectelor de imbunatatire a scolii. Consiliile locale pentru educatie vor participa la administrarea activitatilor prevazute in plan, inclusiv la mobilizarea resurselor comunitatii.
Componenta 3: intarirea capacitatii de monitorizare, evaluare si formulare a politicii. Obiectivul general al acestei componente este asigurarea durabilitatii proiectului prin consolidarea capacitatii de conducere si administrare descentralizata a invatamantului la nivel local, precum si cresterea capacitatii institutionale la nivel national si local de analiza, formulare si proiectare a politicilor. Aceste obiective vor fi atinse prin stabilirea unui set de indicatori nationali pentru educatie; imbunatatirea bazei nationale de date pentru educatie; pregatirea unei Evaluari Nationale a educatiei de baza.
Componenta 4: intarirea capacitatii de management a proiectului. Obiectivul acestei componente este sprijinirea implementarii proiectului, inclusiv monitorizarea si evaluarea sa, si informarea tuturor partilor interesate si a publicului larg cu privire la proiect.