Cu numai cateva zile inainte de inceperea anului scolar, mare parte din institutiile de invatamant sunt la pamant cu pregatirile si avizele sanitare.
In Hunedoara, de pilda, potrivit reprezentantilor Autoritatii de Sanatate Publica, lipsa sursei proprii de apa potabila (in special in mediul rural), existenta unor fantani neintretinute din care elevii sunt nevoiti sa bea apa, a unor hidroizolatii defecte, a sistemelor de incalzire deficitare, cladiri improprii, grupuri sanitare deteriorate sau nesolicitarea eliberarii/avizarii anuale a autorizatiilor sanitare de functionare de catre conducatorii unitatilor de invatamant sunt motivele pentru care unitatile scolare nu au fost autorizate. Din totalul de 639 crese, gradinite, scoli si institutii de invatamant superior din judet, doar 258 functioneaza cu autorizatie sanitara. Neobtinerea autorizatiei sanitare de catre celelalte 381 de unitati a fost determinata de neconformarea la cerintele Ordinului Ministerului Sanatatii si a nerespectarii conditiilor minime de ingiena.
De asemenea, scolile din zonele calamitate ale judetului Bistrita-Nasaud sunt in urma in ceea ce priveste pregatirile pentru noul an scolar. Potrivit Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, scoala din satul Tarlisua, grav afectat de inundatiile din luna iunie, are curtea si fantana inca nedecolmatate, grupul sanitar este impropriu, iar gardul care imprejmuieste scoala trebuie refacut de urgenta. Potrivit DSP, doar 307 din cele 427 de unitati de invatamant din judet au autorizatie sanitara de functionare. In ce priveste solicitarea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare ori a vizei anuale in cazurile autorizate deja, doar 16 directori din 427 au depus cerere, pana vineri, la Inspectia Sanitara de Stat pentru a obtine aceste documente, informeaza Mediafax. Inspectorul scolar general Horatiu Catalano, aflat interimar in aceasta functie, a declarat ca profesorii au inceput scoala abia la 1 septembrie si isi vor face treaba in timp util, intreaga vina pentru felul in care arata unele scoli de la sate apartinand, in opinia lui, primarilor, cei care au in responsabilitate unitatile de invatamant.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane