Home Social Scolile rurale, pe post de sabie a lui Damocles

Scolile rurale, pe post de sabie a lui Damocles

DISTRIBUIŢI

La nici 40 de kilometri de Capitala, o scoala veche de aproape 100 de ani se prabuseste in capul elevilor, fara ca autoritatile locale sa se sinchiseasca.

In aceasta stare se afla alte cateva sute de scoli, care inca n-au apucat sa intre in programul de reabilitare demarat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Peste 40% dintre cele 26.706 cladiri scolare sunt construite fara respectarea normelor de proiectare antiseismica.

Varsta cladirilor spune totul: 1% dintre ele au fost ridicate pana la 1800, 11% sunt construite in secolul XIX, 18% – in perioada interbelica. Cele construite in perioada comunista sunt mai numeroase, ce-i drept, dar normele de rezistenta antiseismica nu le respecta decat cele construite dupa 1977.

Tavanul cade pe elevi

Scoala cu clasele I-IV din Valea Plopului exista de aproape un veac. Nimeni nu ne-a putut spune diversele destinatii pe care le-a avut. Singurul lucru cert este ca nici unul dintre fostii sau actualii -locatari- nu s-a ingrijit de cladire. Astfel, in aripa cladirii care este acoperita cu tigla, apa trece de multi ani prin acoperis, ajungand sa -inmoaie- tavanul. O parte din el s-a prabusit, exact in fata tablei. Noroc ca accidentul s-a produs intr-o perioada in care elevii nu se aflau acolo, pentru ca mai mult ca sigur ca enorma bucata desprinsa i-ar fi curmat vreunuia viata.

Peretii sunt cam in aceeasi stare, dar au cat de cat norocul de a putea fi reparati in conditii mai putin riscante decat tavanul?ë Dusumeaua (termenul de -podea- poate parea neologism, in comparatie cu ce era pe jos in salile de clasa) ar fi trebuit schimbata de ani buni, pentru ca varsta si umezeala au adus-o la stadiul de -drum comunal-, prin denivelarile nenumarate.

Nici mobilierul nu face exceptie; bancile pot starni nostalgia bunicilor, prin varsta de multe zeci de ani pe care o au.

Cand am vizitat scoala, activitatea de -igienizare- era in toi. Se zugravea de zor cu o zeama lunga, de un bej relativ. De vopsea lavabila nu credem ca s-a auzit in Valea Plopilor. In schimb, la scoala-centru de comuna din Ghimpati, renovarea este deja terminata si conditiile sunt mult mai decente.

Si totusi, in cele trei sali de clasa ale scolii din Valea Plopului invata peste 60 de elevi, cu varste cuprinse intre 7 si 11 ani. Cei mai mari invata dupa-masa. In cea de-a patra sala – la fel de insalubra – este gradinita, care primeste zilnic 15 copii.

Scoala care se pierde printre palate

La doar patru kilometri de comuna Jilava este satul Sintesti, care si-a dobandit un trist renume din punct de vedere arhitectonic si urbanistic. Zecile de palate ridicate de rromi, chiar in sosea, -zgarie- retina oricarui vizitator.

Aproape 50 de copii ai rromilor care locuiesc palatele respective invata la scoala Generala nr. 3 din Sintesti. -Foarte rar se intampla ca unul sa termine opt clase. Considera ca le este de ajuns sa invete sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca. Cel mai adesea, dupa clasa a V-a, elevii de etnie rroma abandoneaza scoala. Daca unii dintre baieti mai <razbesc>, fetele deloc! In clasele terminale nu stiu sa fie vreuna-, ne povesteste directorul scolii, Genovia Ghita.

Scoala arata totusi curat, dar nu din bunavointa proprietarilor de palate, care nu au contribuit niciodata la intretinerea ei, ci prin grija primarului comunei Jilava, care a decis ca reabilitarea scolilor din satele arondate comunei sa se faca pe rand: anul trecut au fost renovate cap-coada trei scoli, anul acesta – alte trei. Astfel, banii nu se mai risipesc cate putin la fiecare scoala, incat sa nu se poata duce o reparatie la bun sfarsit.

In ceea ce priveste actiunea de salubrizare a celor noua sali de clasa pe care le frecventeaza peste 200 de elevi, Genovia Ghita are o strategie demna de luat ca exemplu. -Nici un profesor nu a plecat in concediu pana nu a predat clasa la fel de curata cum a primit-o, la inceperea anului scolar. In acest mod, pentru perioada vacantei a ramas doar igienizarea partilor comune-, explica directorul.

Opiniile politice nu se lupta cu educatia

Scoala Generala nr. 1 din comuna Bragadiru a fost aleasa, pentru conditiile foarte bune pe care le ofera, centru de examen pentru a doua sesiune de Capacitate a elevilor din Sectorul Agricol Ilfov. Totodata, este una dintre foarte putinele scoli care au avut autroizatie sanitara la inceputul anului scolar 2001-2002.

Aspectul deosebit este nu doar grija administratiei, ci si conlucrarea buna dintre oameni cu vederi politice diferite, dar care uita de divergentele pe acest plan atunci cand se pune problema scolii. Directorul adjunct, Savu Filote, este membru PNL si consilier la Primaria Bragadiru. Primarul este membru PSD. -Chiar daca avem optiuni politice diferite, cand vine vorba de scoala nu mai exista deosebire de puncte de vedere-, explica directorul adjunct. -Numai asa am reusit sa avem banci noi in doua sali de clasa, sa avem centrala termica proprie, sa dotam trei laboratoare-, explica Octavian Dumitru, directorul scolii. Numai anul trecut, aceasta scoala a beneficiat de investitii de peste un miliard de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.