Doctorul Florin Chirculescu, șeful șecției de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar București, îi trimite o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose prin care îl avertizează că prin schimbările din sistemul medical medicii vor ajunge să lucreze câte 48 de ore pe săptămână și nu este exclus să avem un nou val de plecări ale medicilor din România.
Domnule Prim-Ministru Mihai Tudose,
Știți că sunteți pe cale să patronați un nou exod al medicilor? Știți că medicilor li se pregătește un program de lucru de 48 de ore/săptămână, contrar Codului Muncii și Directivei Europene a Timpului de Lucru? Asta înseamnă că medicii vor reveni la programul de dinainte de 1989, cu diferența că PCR prevedea, totuși, o sâmbătă liberă pe lună – era faimosul SRL socialist. Domnule Prim-Ministru, vă întreb respectuos: ați extinde acest program de muncă asupra TUTUROR cetățenilor României? Dacă nu, de ce doar medicii trebuie să lucreze în acest fel? De unde această discriminare?
Răspunsul vi-l dau eu, pentru că subordonații dumneavoastră sunt preocupați să vă raporteze că în țară e liniște și că ei, unii, își fac datoria. Ei, bine, prin acest proiect se includ mai multe gărzi în programul obligatoriu, astfel încât gărzile să nu mai fie plătite conform statului lor LEGAL de ore suplimentare. Asta înseamnă pentru noi, medicii, o scădere majoră a veniturilor.
Domnule Prim-Ministru, mai știți că subordonații domniei-voastre au anulat „de facto” sporurile din Sănătate? Anularea cu pricina se va vedea pe fluturașe DOAR de la 1 ianuarie 2018 – să fie aceasta manevra prin care angajații din Sănătate vor fi puși în fața unui fapt împlinit DUPĂ ce Guvernul se va adăposti îndărătul unei legi explicate deficitar? Așa s-ar părea, drept pentru care vă mai pun o întrebare: vi se pare firesc să vă respectați promisiunile doar pe hârtie, în timp ce veniturile REALE din Sănătate vor scădea?
Îmi permit să vă inoportunez în virtutea unei vechi cutume românești: jalba-n proțap. Românii s-au tot întrebat, în trecut, dacă „șeful” știe ce fac subordonații săi. „Oare Mareșalul știe?” se întreba lumea în anii războiului. „Oare Ceaușescu știe?” se întrebau unii în comunism. În consecință, vă întreb și eu: „Dumneavoastră știți, domnule Prim-Ministru?”
Nu e liniște în Sănătate, iar dacă miniștrii și consilierii spun altceva, vă amintesc că domniile-lor ne-au asigurat că, citez: „avem prea mare nevoie de personalul din Sănătate ca să nu-l plătim corect”. Calculele, însă, ne arată că veniturile vor scădea, ceea ce reprezintă atât abandonul principiilor expuse la început de mandat, cât și abdicarea de la doctrina social-democrată, cea de la care vă reclamați. În context, ce garanții ne dați, domnule Prim-Ministru? Ce-i de făcut, astfel încât creșterea salarială de pe hârtie să nu fie totuna cu SCĂDEREA veniturilor?
Domnule Prim-Ministru, nu vreau să închei prin a aduce vorba de mișcările revendicative ale personalului din Sănătate, de care, sunt sigur, subordonații domniei-voastre v-au avertizat. Nu mă pot împiedica, însă, să nu amintesc de „greva prin emigrație”, începută pe vremea Prim-Ministrului Boc – sunteți sigur că doriți ca și numele dumneavoastră să fie asociat cu această „grevă” neobișnuită?
Cu stimă,
Dr. Florin Chirculescu
Domnule coleg, ma raliez protestului dumneavoastră, mai mult și eu am făcut o asa zisa greva prin plecare, a trebuit sa revin pentru a-mi păstra familia….
Va propun sa cautați (prin mijloace +/- oculte o adresa de mail a primului ministru și eventual și un fax, sa concepem o scrisoare de protest unica pe care fiecare medic sa o trimită personal (mai ales sub nume propriu, nu pseudonim) .
Sănătate, pace în suflet și tărie!
Dr. Gheorghe Plesea
Felicitari dle doctor , felicitari dle dr.Gheorghe Plesea , daca nu e inoportun va spun ca aveti si sustinerea asistentilor medicali , si daca va implicati acceptati va rog si ajutorul subordonatilor dvs ! Multumesc
De asta nu vrea nici un sef de sectie sa iasa la pensie la 65 ani ca e nasol.sunt doctori de 73 ani ce sunt inca sefi de sectie vezi dr Zdrenghea la Cluj ce si a pus amanta in locu lui.e nasol rau in medicina o sa ne emigreze toti doctori pensionari in jermania.
Am fost operat la Spitalul Universitar in 2000 si am proteza de sold care functioneaza si acum.A fost p echipa condusa de prof,dr Stanculescu si de 2 rezidenti pe vremea aceia d-nul Patru si d-nul Gheorghiu sa le dea dumnezeu sanatate pe unde or fi.E greu si sa te faci doctor ,e greu sa si fii.Doctorii sunt un grup de oameni speciali din toate punctele de vedere si ar trebuii sa fie platiti cu salarii si pensii speciale deoarece cu ajutorul lor si cu mila lui Dumnezeu ne mai prelungim viata.Cind o intelege poporul roman acest lucru,cind vom avea un guvern sa inteleaga ca acesti oameni trebuiesc trecuti pe primul loc in ierarhia intereselor noatre nationale.Nu cred ca vor intelege pentru ca ei au posibilitatea sa se trateze in alta parte decit in tara pe care o jecmanesc in numele unui socialism mascat de minciuna si coruptie de mai bine de 27 de ani.RUSINE..sa nu credeti ca veti scapa nepedepsiti voi cei care va bateti joc de tara asta..nu toata lumea doarme.Bravo domnule DOCTOR a-ti dat un exemplu de curaj remarcabil..iar noua care mai putem sa indreptam cite ceva si care trebuia sa fim inaintea dumneavoastra sa ne fie rusine..
Sa lase șpaga jos medicii chirurgi si ginecologi si toți care iau șpăgi ca de-aia nu ies la greva ca trăiesc din șpăgi . Șpăgarii ăștia care trăiesc in romania iau șpaga pe zi mai mare decât salariul unor medici renumiți in străinătate !!! Sa va ia șpaga si sa va bage la pușcărie unde va e locul si apoi sa vedeți cum ieșiți in strada !!! Rusine romania ca nimeni nu se pune cu acești șpăgari pușcăriabili de doctori
De ce nu le platiti salariu decent medicilor, domnul Iancu, sa nu ia spaga, tratativa dar singur, in caz de doriti sa bagati medicii la puscarie.
Domnule Iancu, stiti vorba ca nu exista padure fara uscaturi. Este adevarata si nu numai in domeniul medical, ci si in multe altele, din pacate…Asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam. Sunt mult mai multi medici (si chiar foarte buni, la acelasi nivel, daca nu chiar mai ridicat, ca al celor din strainatate) care merita respectul nostru pentru felul in care isi exercita aceasta nobila meserie. Care o fac cu placere si pasiune. Sunt mult mai multe exemple in acest sens, decat in sensul celor mentionate de dvs. E important ca sunt foarte multi medici care nu conditioneaza actul medical de acordarea in avans a unei spagi, cum o numiti dvs. Va pot oferi in acest sens, exemplul meu, care intr-un singur an (din 2010 pana in 2011) am suferit 4 interventii chirurgicale diferite ca diagnostic, la spitale diferite si efectuate de 4 medici diferiti. Niciunul nu a conditionat actul medical de acordarea unui avantaj banesc ! Va pot spune insa, ca pacientii sunt cei care, la final, ca multumire, sunt gata sa ofere astfel de atentii, repet, fara sa le fi fost solicitate in prealabil pentru actul medical. Cred ca acesta este un aspect foarte important. E usor sa arunci cu noroi intr-o categorie de oameni care ar trebui sa se bucure de tot respectul nostru, pentru pregatirea profesionala pe care o au, pregatire pe care si-o imbunatatesc continuu cat timp practica aceasta meserie. Se pare ca e mai usor asa, decat sa analizam corect de ce s-a ajuns aici si mai ales din vina cui. Cand nu exista interes fata de aceasta categorie, nici macar dorinta de recunoastere a dreptatii si adevarului, materializate in primul rand prin o recompensare financiara justa, ce este de facut ? Credeti ca acei medici renumiti din strainatate ar veni sa practice aceasta meserie in Romania, in conditiile care le sunt oferite de statul roman…? Nu considerat ca intreg sistemul medical din Romania este in colaps si asta nu de ieri de azi, ci de zeci de ani ? Nu se vede destul de clar neimplicarea voita a politicului in bunul mers al acestuia ? Dvs. stiti ca un patron adevarat ii asigura unui angajat un venit corespunzator, tocmai pentru eliminarea intentiei de imbogatire a acestuia prin alte…mijloace ? Un astfel de venit le este asigurat medicilor din strainatate, in paralel cu conditii optime de desfasurare a actului medical si atunci mai putem vorbi de performanta in acelasi domeniu in Romania ? Ce li se ofera medicilor din Romania ? Sunt convins ca stiti si dvs. cum de altfel stim cu totii…varianta plecarii in afara, daca doresc „mai mult si mai bine” !
Mai terminați cu pupatul medicilor în cur… e o meserie ca oricare alta, pe care ei și-au ales-o, nu i-a forțat nimeni să fie doctori! Dar, cât sunt de îngâmfați, cu nasul pe sus, nu vede nimeni? De ce se spune că, un student de la medicină, îl recunoști după mers? Pentru că de când e un mucos de student, își dă aere de viitor doctor…
e poate un caz izolat domnul meu…
E o meserie ca oricare alta , trebuie platita asa cum trebuie , similar altor state , conform aptitudinilor postului .
Dar epistola d-lui dr. e justificata, daca se mareste programul de lucru , la asta ne referim . Ca unii au aere speciale , sigur ca exista , trebuie sa-i tratam de la caz la caz, asa cum trebuie sa faca si medicii cu pacientii .
Domnii Iancu și Dolion, aveți varianta să vă tratați în Austria cu 10000 euro per internare…Apoi luați factura și lipiți-vi-o pe frunțile voastre înguste!
Problema medicilor din R. Moldova care au ieșit la pensie – nu au drept sa profeseze la stat, numai la privat… Eu fiind medic primar ATI, jud. Timiș In timp de un an na am găsit loc de munca. Am fost si la Prefect. Pensia mizerabila 450; 520 lei……… Sunt sănătos cu trei diplome. Nu cred ca în Romania criza de medici…. Legile făcute contra Sistemului medical. Rușine ! Va rog dacă am sa fiu sub Biserica cu mana întinsă sa procedați ca cu FRATE DE PESTE PRUT, chemați jandarmi !!!