„Atunci cand ceri demisia cuiva trebuie sa o faci privind in oglinda.
Trebuie ca mai întâi sa vezi ce ai facut tu pentru ca acel om sa nu greșească, ce a facut sistemul pe care il conduci pentru el? Trebuie sa il evaluezi in mod corect. Sa ai despre el si despre munca lui o viziune de ansamblu care sa te determine sa iei o decizie corecta.
Intr-adevăr ceva acolo la spitalul din Pitești nu a funcționat cum trebuie. Au murit copii. Este trist.
Si inca ceva. Credeți ca demisia unei conduceri de spital rezolva problema?
Nu…
Cu siguranță problema este a sistemului medical romanesc. Copii cu diaree sunt peste tot in tara. Vezi nu mai târziu de azi dimineta cele 12 cazuri de la Iasi. Apoi tot azi inca un copil din Arges nici nu a mai trecut prin spitalul din Pitesti. Asta este rau, pentru ca va duce la supraaglomerarea spitalelor din Bucuresti daca isteria continua.
Așadar cauza este in alta parte. Apoi Parchetul la Argeș cu siguranță isi face treaba bine.
Am pus intrebari pertinente domnului ministru, de zile intregi, dar nu raspunde. Mai pun totusi una, este cazul sa ne agitam? V-am mai intrebat, daca diseara vin 30 de ambulante cu copii la Bucuresti, sunteti pregatit? Lasati-i pe medicii din Pitesti, este ilogic sa ii schimbati acum. Pana vin alti manageri si pana când inteleg ce au de facut pierdem timp valoros. A intrebat cineva pe medicii specialisti din Bucuresti cati copii pot trata simultan?
Parerea mea, ca observator al medicinei colectivitatilor umane este următoarea:
Undeva in tara exista un focar de îmbolnăvire al bebelușilor, probabil o firma, mai mult sau mai puțin fantomatica si care produce un produs alimentar pentru copiii mici. Ceva gen biscuiți, griș, fructe, sau orice altceva. Aici un angajat sau mai multi sunt ceea ce in medicina se numește „purtător sănătos”. Adică acești oameni poarta germenele responsabil de îmbolnăvirea copiilor dar la ei boala nu se manifesta. Sunt imuni la germenele respectiv, au căpătat imunitate. Acest produs se distribuie in toată tara. De ce se întâmpla asta? Ati uitat cazul #colectiv?
Corupția ucide! Firme de apartament, de subsol tolerate inca de autorități in inconstienta lor de a avea venituri. Probabil este greu de identificat aceasta firma, dar o ancheta epidemiologică serioasa ar scoate-o la lumina. Am mari speranțe de la suedezii veniți in ajutor.
Epidemiologii noștri cand au aflat de îmbolnăviri, se pare cu zece zile mai târziu (noroc ca s-a dus Premierul in vizita acolo si a identificat unde a fost lipsa de comunicare) s-au speriat si, in loc sa o ia de la început cu ancheta au luat-o cu sfârșitul. Adică au luat o serie de produse mai frecvent incriminate in astfel de cazuri apa, lapte, oua, portocale. Dar ghinion, cauza nu a fost acolo.
Focarul se pare ca nu s-a autolimitat asa cum am sperat eu ( apropo de asta, mi-a plăcut ca acest termen a fost preluat de la mine de catre un oficial din ministerul sănătății ), asa ca pericolul persista.
Ancheta epidemiologică serioasa este singura care poate găsi cauza îmbolnăvirilor si astfel sa se limiteze îmbolnăvirile noi.
Ati vazut la producatorul Mars? A fost găsită o bucățică de plastic intr -o ciocolatica si au retras tot lotul din 55 de tari.
Așadar, domnule ministru priviti-va in oglinda, in spatele dvs. veti observa un sistem de asistenta medicală greoi, corupt si vechi, nefunctional la capacitate maxima. Daca inainte nu vedeți nimic mai bine scrieti-va dvs. demisia inainte sa o cereti unora care muncesc in acest sistem medical.
Ne bazam acum pe valoarea medicilor din spitale, dar acest lucru nu este suficient. Medicina inseamna si preventie si scoala medicala, dar si multe altele.
Asa cum am mai spus medicina romaneasca are nevoie de o alt fel de conducere. Dinamica, activa, cu viziune si aplicatie spre viitor.
Indreptati-va atentia catre scoala de medicina (caci daca ne gandim bine, scoala de medicina din Bucuesti da jumatate din medicii acestei tari) si aduceti-o in secolul nostru ca dotari, ca metode de predare, ca programa de studiu, ca modalitati de evaluare, etc. etc. Caci aici se formeaza profesionistii de maine. Tot aici s-au format ieri, profesionistii de astazi.”
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane