Home Social Se spulbera mitul Casei de Asigurari a Armatei

Se spulbera mitul Casei de Asigurari a Armatei

DISTRIBUIŢI

Inca de la infiintarea caselor de asigurari paralele – Armata si Transporturi -, reactiile si iesirile la rampa ale diverselor personalitati din lumea medicala s-au tinut lant. -Bogatia- in aparatura performanta si gratuitatile de tot soiul acordate militarilor erau sfidatoare pentru populatia civila, bolnava si cu acces limitat la serviciile de sanatate. Iata insa ca tentaculele tranzitiei au impus austeritatea si intr-un domeniu unde clientelismul si nepotismul erau puse, uneori, deasupra intereselor pacientilor.

Repartizarea fondurilor, discriminatorie

-Fondurile repartizate asistentei medicale in Armata au fost discriminatorii, in anul 2000-, a declarat directorul Casei de Asigurari a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, general de brigada doctor Serban Radulescu. Pentru fiecare judet au fost alocate Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate 1.222.000 de lei pe cap de locuitor, iar pentru Casa de Asigurari a Apararii s-au repartizat doar 502.000 de lei pe locuitor, pe an.

Directorul Casei de Asigurari a Apararii a mai afirmat ca, in anul 2000, au fost colectate de la cadrele militare 3.135 miliarde de lei, care au fost predate Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate (ordonatorul principal de credite), din care au fost repartizate pentru cheltuielile medicale ale Armatei 1.571 de miliarde, bani cheltuiti in proportie de 98% anul trecut. De mentionat ca institutia de asigurari a Armatei a virat casei civile, conform legii, lunar, suma de 25% din totalul fondurilor colectate.

Dintre cele 12 spitale militare, care exista la aceasta ora, vor ramane doar cinci – Spitalul Militar Central, plus alte patru in tara. -Celelalte nu se vor desfiinta, ci vor asigura asistenta medicala civililor, urmand sa fie finantate exclusiv de Casa Asigurarilor de Sanatate. Aparatura medicala va ramane spitalelor respective, acestea fiind dotate cu aparatura de performanta in proportie de 60%-, a precizat Radulescu. Primul pas a fost facut de Spitalul Elias din Capitala, deschis, de o luna, pentru toti suferinzii, indiferent de ocupatie sau etnie.

Si in prezent se acorda asistenta medicala civililor – aproximativ 10-15% dintre bolnavii tratati in spitalele militare nefiind cadre militare. Casa de Asigurari Sociale a Apararii trebuie sa primeasca retroactiv 611 miliarde de lei pentru activitatea depusa in aceste spitale pentru asiguratii altor case de sanatate. Atata vreme insa cat nu exista un sistem bine pus la punct de decontare a serviciilor intre casele de asigurari existente (Armata, Transporturi, case judetene civile) recuperarea banilor este, cel putin pentru moment, imposibila.

Contabilitatea-i meserie grea

Desi nu au fost mediatizate, problemele Casei Armatei sunt multe si greu de rezolvat. Infirmeriile apartinand unitatilor sanitare au functionat, pana in 2001, ca unitati bugetare, iar, din acest an, au trecut in sistem de medic de familie: 80% din cheltuieli sunt finantate din asigurarile de sanatate.

Contabilitatea se pare ca nu este pe placul cadrelor militare, care uita sa-si fundamenteze bugetul primit luna de luna. -Medicii din unitatile militare sunt greu de convins ca trebuie sa deconteze banii primiti, sa prezinte o situatie a fondurilor cheltuite-, sustine Radulescu. 253 de medici de familie din unitatile militare din tara nu au prezentat, pana la aceasta data, lista cu personele asistate – militari in termen, cadre militare, familiile lor -, desi acest lucru trebuia sa se intample la inceputul anului.

Nici la capitolul medicamente situatia nu este roza. De multe ori, bolnavii sunt trimisi la farmacie sa-si cumpere singuri medicamentatia necesara. -Daca nu exista medicamente suficiente in infirmeriile unitatilor, este vina medicilor de acolo, pentru ca ori n-au cerut bani pentru medicamente, ori n-au intocmit situatia pentru obtinerea fondurilor necesare, ori comandantii unitatilor respective n-au incheiat un contract cu Casa de Asigurari a Apararii-, a mai declarat Radulescu.

Chiar daca saracia mijeste si in reteaua militara, ofiterii continua sa primeasca, in continuare, medicamente gratuite, indiferent de varsta si boala care o au.

Casa de Asigurari Sociale a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti pregateste, impreuna cu MApN, un proiect de hotarare de Guvern prin care Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate sa acorde spitalelor bani si pentru alimente, nu doar pentru serviciul pe zi de spitalizare, cum se acorda in prezent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.