Pe data de 30.05.2001, la ora 9.45, a avut loc un puternic cutremur de pamant, cu epicentrul in Muntii Vrancei. Magnitudinea seismului a fost de 7,1 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a simtit la Bucuresti cu intensitatea de 8,0 grade pe scara Mercali. Seismul a afectat Atelierele Grivita, provocand prabusirea scarilor de la blocul administrativ. Ca urmare, mai multe persoane au ramas blocate la etajele superioare ale cladirii. Dincolo de datele brute si de dramele care s-ar putea ascunde in spatele lor, trebuie precizat totusi ca de data aceasta cutremurul a fost doar o simulare, pusa la cale de Inspectoratul de Protectie Civila al sectorului 1, care a efectuat ieri un exercitiu de interventie la Atelierele CFR Grivita.
Seful Inspectoratului de Protectie Civila al Capitalei, colonelul Marin Boboc, a avertizat ca lipsa fondurilor va afecta capacitatea de interventie in cazul producerii reale a unui cutremur de mare intensitate sau a altui tip de dezastru natural. El a afirmat ca Bucurestiul ar fi cel mai afectat oras din tara in cazul producerii unui seism de 7,1 grade pe scara Richter, inregistrandu-se aproximativ 2.000 de morti si 10.000 de raniti, precum si prabusirea a peste 100 de imobile. Primarul sectorului 1, Vasile Gherasim, prezent la simulare, a apreciat la randul sau ca, din pacate, administratia locala din aceasta zona administrativa a orasului nu este pregatita sa coordoneze o actiune de interventie pentru inlaturarea efectelor unui cutremur sau a oricarei alte calamitati naturale. Situatia se prezinta astfel atat din cauza lipsei fondurilor, cat si din cauza lipsei de educatie a populatiei in materie de dezastre.
Desfasurarea exercitiului propriu-zis a pornit de la premisa blocarii iesirilor cu daramaturi, producerea unor incendii si avarierea retelelor edilitare, precum si -ranirea- catorva dintre salariati, carora li s-a acordat imediat primul ajutor. La actiunea de ieri au participat pompieri militari, specialisti in protectie civila si personal medical.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane