Televiziunile generaliste și cele de știri trebuie să rezerve săptămånal cel puțin două ore, respectiv o jumătate de oră pentru emisiuni culturale și educative, au decis, ieri, senatorii din Comisia pentru cultură a Senatului.
Ei au adoptat cu opt voturi pentru și un vot împotrivă (al senatorului PSD Georgică Severin) un raport favorabil la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 504/2002 a audiovizualului, inițiat de deputatul PNL Mirel Talos.
În cadrul dezbaterilor, acesta a spus că modificarea reglementărilor din domeniul audiovizualului este necesară în condițiile în care „cultura a dispărut“ din emisiunile televiziunilor private, fiind înlocuită de emisiunile de divertisment.
El a subliniat că televiziunile și-au asumat obligații de a promova cultura și educația, obligații pe care nu le respectă. „O televiziune are impact asupra infrastructurii umane a unei țări. Dacă nu noi, atunci cine își asumă răspunderea? Cine își asumă răspunderea că peste douăzeci de ani niciun romån de pe stradă nu va mai ști cine e Enescu, ci va ști cine e Florin Salam?“, a spus Talos.
Prim-vicepreședintele CNA, Ioan Onisei, a arătat că punctul de vedere al Consiliului față de această inițiativă legislativă este unul pozitiv. El a spus că televiziunile promit cu ocazia licențierii că vor transmite emisiuni culturale și educative, iar pe parcurs vin la CNA pentru modificarea acestor grile, Consiliul fiind în imposibilitate de a împiedica acest lucru.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane