Desi Guvernul tine cu dintii de banii asiguratilor, Senatul a votat trecerea CNAS in subordinea Parlamentului. Evenimentul nu a surprins foarte tare, de nenumarate ori senatorul PSD, Sorin Oprescu, a iesit la rampa acuzand politica guvernamentala de administrare a banilor din domeniul Sanatatii.
Senatorii Puterii si ai Opozitiei au votat impreuna proiectul de lege privind asigurarile de sanatate initiat de senatorul Sorin Oprescu, proiect care contrazice politica Guvernului PSD. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (care ruleaza aproximativ doua miliarde de dolari, anual) ar urma sa treaca din subordinea Executivului in cea a Parlamentului si, astfel, s-ar crea un fond unic special, destinat doar serviciilor medicale. Cu alte cuvinte, CNAS isi va colecta si gestiona singura banii si va iesi de sub papucul pagubos al Ministerului Finantelor.
La dezbaterea din Senat, reprezentantii Cabinetului Nastase s-au impotrivit proiectului initiat de senatorul PSD, care urmareste crearea unui fond special si unic pentru asigurarile de sanatate, care sa poata fi folosit doar de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate – care sa includa si fondurile armatei si ale transporturilor.
Votul Senatului tulbura apele Guvernului PSD, care si-a anuntat de mai multa vreme intentia de a crea un fond comun pentru asigurarile de sanatate, pentru ajutoarele de somaj si pensii. Contraargumentul senatorului Oprescu a fost ca, prin crearea unui fond comun de asigurari de sanatate, pensii si ajutoare de somaj, asa cum doreste Executivul, s-ar ajunge in situatia ca banii pentru Sanatate sa acopere gaurile negre din celelalte domenii.
Parlamentul se impotriveste politicii guvernamentale de administrare a banilor din domeniul Sanatatii. Senatorii Puterii si ai Opozitiei au votat impreuna proiectul de lege privind asigurarile de sanatate initiat de senatorul PSD Sorin Oprescu, proiect care contrazice politica Guvernului PSD. Potrivit proiectului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar urma sa treaca din subordinea Executivului in cea a Parlamentului si s-ar crea un fond unic special, destinat doar asigurarilor de sanatate.
Guvernul PSD si-a anuntat de mai multa vreme intentia de a crea un fond comun pentru asigurarile de sanatate, pentru ajutoarele de somaj si pensii.
La dezbaterea din Senat, reprezentantii Cabinetului Nastase s-au impotrivit proiectului initiat de senatorul PSD, Sorin Oprescu, care urmareste crearea unui fond special si unic pentru asigurarile de sanatate, care sa poata fi folosit doar de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, care sa includa si fondurile armatei, si ale transporturilor. Atat senatorii Opozitiei, cat si senatorii PSD au votat in favoarea proiectului Oprescu. Adica impotriva Guvernului. Argumentul principal al senatorului PSD Sorin Oprescu a fost ca, prin crearea unui fond comun de asigurari de sanatate, pensii si ajutoare de somaj, asa cum doreste Cabinetul Nastase, s-ar ajunge in situatia ca banii pentru Sanatate sa acopere gaurile negre din celelalte domenii. In prezent, banii colectati de Casa de Asigurari se duc la Ministerul de Finante, care ii redistribuie in diverse locuri. S-a ajuns, astfel, la situatia bizara in care spitalele au acumulat datorii de 6.500 miliarde de lei, iar Casa Nationala de Asigurari are la trezoreria Ministerului de Finante un surplus de peste 8.000 miliarde de lei, pe care nu-i poate cheltui. In motiunea -Sanatatea-, initiata anul trecut de PD si PNL, Guvernul era acuzat ca ar utiliza banii Casei de Asigurari pentru acoperirea deficitului bugetar. La dezbaterea de ieri din Senat, Sorin Oprescu a sustinut practic acelasi lucru, mentionandu-si astfel pozitia pe care a avut-o si in toamna anului 2001, cand PSD a discutat la Snagov strategia pentru sanatate si cand Guvernul a lansat ideea crearii fondului comun pentru sanatate, pensii si ajutoare de somaj. In aceasta strategie, nu este prevazuta obligativitatea utilizarii doar pentru sanatate a banilor colectati de Casa Nationala si depusi la trezoreria Ministerului de Finante. Proiectul senatorului Sorin Oprescu mai prevede subordonarea Casei Nationale de Asigurari Parlamentului, care-l va numi pe presedintele Casei pe o perioada de patru ani, la propunerea primului-ministru. Presedintele va raspunde in fata Parlamentului de modul de cheltuire a banilor. In prezent, Guvernul si-a subordonat, practic, total Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care ruleaza, anual, aproximativ doua miliarde de dolari.