Home Social Servicii psihologice pentru copiii cu autism, decontate de CNAS din 1 iunie

Servicii psihologice pentru copiii cu autism, decontate de CNAS din 1 iunie

DISTRIBUIŢI

 

Copiii cu autism și alte persoane vor putea beneficia, din 1 iunie, în premieră în România, de unele servicii psihologice decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat, marți, președintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniței.

 

Proiectul de norme la contractul-cadru de servicii medicale, publicat recent pe site-ul CNAS, prevede, pentru prima dată, că pot fi decontate servicii psihologice de sănătate conexe actului medical.

 

„Este pentru prima dată când în normele la contractul-cadru se reglementeaza posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialități medicale diverse. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienți vor avea acces la servicii psihologice decontate. Pentru prima dată, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au înțeles importanța serviciilor psihologice. Colegiul Psihologilor din România va desfășura o campanie de informare a psihologilor, medicilor și publicului larg asupra acestor schimbări”, a declarat Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România (CPR).

 

Acesta a mai anunțat „o veste bună” în ceea ce privește copiii diagnosticați cu tulburari din spectrul autist.

 

„Din luna iunie, copiii cu autism și alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre CNAS (psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială), acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania”, a adăugat președintele CPR.

 

Potrivit contractului-cadru, pacienții pot beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrică nespecifică individuală și familială, psihoterapie de grup (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicții), psihoterapie individuală (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicții, tulburări din spectrul autist), psihiatrie terapia cognitiv-comportamentală, a mai spus președintele CPR.

 

Serviciile de sănătate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială – logopezi și kinetoterapeuți – și pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate, cu următoarele specialități clinice: neurologie și neurologie pediatrică; psihiatrie pediatrică.

 

Aniței a mai vorbit de „situația nefavorabilă” de la Ministerul Transporturilor, unde, a arătat el, în continuare furnizorii neautorizați și neavizați pentru servicii psihologice sunt agreați de către Ministerul Transporturilor, în timp ce psihologii autorizați nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranța transporturilor. „Prin acceptarea avizelor psihologice fără timbru profesional, autoritățile statului pun în pericol sănătatea și siguranța transporturilor și a cetățenilor”, a spus Aniței.

 

În 27 mai este Ziua Psihologului. Acum zece ani, pe 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.