Lumea occidentală, și nu numai, sărbătorește, astăzi, Ziua Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiților.
La baza acestei sărbători stau multe legende. Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care în timpul împăratului Claudius al II-lea ar fi ajutat creștinii și tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte și spânzurat la 14 februarie 270.
Se spune că împăratul Claudius era convins că bărbații nu vor să se înroleze în armată din cauza logodnicelor și soțiilor, de aceea a interzis căsătoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare „valentine“. În timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii care obișnuia să-l viziteze în timpul detenției. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o „De la al tău Valentin“, expresie care se folosește și astăzi.
O altă variantă a aceleiași povestiri susține că Valentin a fost decapitat în mod public pentru că a refuzat să se lepede de numele lui Iisus. Ulterior, Biserica Catolică a stabilit ziua de 14 februarie drept ziua în care este sărbătorit Sfântul Valentin.
Sărbătoarea Sfântului Valentin a fost stabilită pentru prima dată în 496 de către Papa Gelasius I, pentru data de 14 februarie, iar prima reprezentare a Sfântului Valentin a apărut în Cronica Nuremberg (1493), în aceasta afirmându-se că el a fost un preot roman martirizat în timpul domniei lui Claudius al II-lea.
Numele Sfântului Valentin nu a fost asociat cu iubirea romantică până în secolul XIV, când poetul Geoffrey Chaucer face prima referire la Ziua Sfântului Valentin în poemul său de dragoste „The Parliament of Fowls“, conform lui Philip Florio, profesor la Universitatea Saint Joseph din Philadelphia. De atunci, Ziua Sfântului Valentin a fost asociată cu dragostea romantică, iar îndrăgostiții fac schimb de flori, dulciuri și mesaje de dragoste pentru a-și arăta iubirea unul față de celălalt.
Nu se cunoaște cum a evoluat obiceiul între timp, dar tradiția modernă a apărut în special în Statele Unite și s-a răspândit odată cu obiceiul de a trimite felicitări de 14 februarie celor pe care îi iubim. După război, sub influența modului de viață american, obiceiul a fost treptat adoptat de europeni, mai întâi în țările vestice și, după 1990, și în România.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane