Ministerul Educației vrea proiecte cât mai atractive care să țină elevii conectați la școală în „Săptămâna altfel“ din luna aprilie. Între 2 și 6 aprilie, olimpicii vor fi ocupați cu faza națională a concursurilor, iar ceilalți elevi trebuie angrenați în activități extrașcolare interesante, care să le pună în valoare talentul și competențele. Ministerul face apel la ONG-uri și la alte instituții, ca Ministerul Culturii, Ministerul Sănătății sau Ministerul Administrației și Internelor, care ar putea organiza activități deopotrivă distractive și educative. Cursuri de teatru, tabere de creație, concursuri de prim – ajutor sau circulație rutieră, orice evenimente care le-ar putea capta atenția elevilor pe parcursul celor cinci zile sunt binevenite pentru școlile din întreaga țară.
Start la proiecte pentru educație din distracție
La începutul lunii aprilie, chiar înainte de vacanța de primăvară, elevii vor avea parte de o „?ê?£coală altfel“, cu activități creative, mult sport, muzică, teatru, film, tabere sau vizite de studii, inclusiv în străinătate. Așa prevede un program aprobat anul trecut printr-un ordin al fostului ministru Daniel Funeriu, iar școlile trebuie să găsească deja parteneriate cu diverse organizații sau instituții pentru organizarea activităților extrașcolare din săptămâna 2-6 aprilie. Instituțiile care vor să se implice sunt invitate să propună gratuit proiecte cu activități care să aibă impact asupra atenției copiilor.
Lista este deschisă pentru activități ca ateliere de teatru, dans, muzică, pictură sau alte arte plastice, competiții sportive și nu numai, organizate la nivelul școlii sau județului, mese rotunde și dezbateri interactive pe diverse teme. Activitățile de voluntariat sau de interes comunitar sunt printre acțiunile care pot implica echipe de elevi, dar și mai încurajate sunt campaniile antitutun, antialcool sau antidrog, precum și campaniile privind traficul de ființe umane și cele privind combaterea delincvenței juvenile.
„?ê?£coala românească altfel“ aici și peste granițe
Cursuri legate de dependența de calculator sau siguranța pe internet vor fi binevenite. Vizitele de studii interne și internaționale sunt binevenite, dar pentru astfel de acțiuni e nevoie de sponsori. La fel și pentru taberele de creație și cercetare, fie că sunt în țară sau în afară. Este încurajată foarte mult mobilitatea, programul dând mână liberă unităților școlare să organizeze parteneriate educaționale și tematice, la nivelul școlilor sau grădinițelor respective, dar și cu unități din țară sau alte state. Astfel, elevii vor învăța de mici să lucreze în echipe și pe proiecte cu colegi de-ai lor din alte școli.
La „?ê?£coala altfel“, obligatoriu
Proiectul prevede că activitățile de la „?ê?£coala altfel“ vor fi organizate în fiecare zi lucrătoare din săptămâna dedicată, acoperind cel puțin numărul de ore prevăzut în orarul obișnuit al școlii, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Prezența la „școala altfel“ va fi obligatorie, iar toții elevii și profesorii trebuie să se implice inclusiv cu propuneri pentru acest program. ?ê?£i părinții vor putea veni cu idei în sprijinul programului. În orice caz, la final, directorii școlilor trebuie să vină cu rapoarte de monitorizare, pe care inspectorii școlari le vor include în Raportul privind starea învățământului. Un capitol special va arăta valoarea adăugată adusă la educația elevilor și preșcolarilor care vor trece prin „?ê?£coala altfel“.
Mihaela Iamandei