Home Social Sibiul, de la oras santier la capitala culturala europeana

Sibiul, de la oras santier la capitala culturala europeana

DISTRIBUIŢI

Aflat in febra pregatirilor pentru tot ceea ce va fi -Capitala Culturala Europeana (CCE) 2007-, Sibiul te pune in fata unei contradictii, dandu-ti senzatia deopotriva de -normal- si -diferit-. Aproape de noi prin specificul care i-a conferit identitatea si, in acelasi timp, parca mai departe, catre un viitor cultural, prin ceea ce promite. Actualmente, Sibiul starneste multumiri si nemultumiri si incearca sa raspunda la intrebarea -Ce avem de castigat in urma programului CCE 2007?-, considerata de unii – mai pragmatici – pertinenta, in vreme ce altii – mai visatori – nu-i gasesc sensul.

Pana sa ajungi la cladirile restaurate din centrul istoric, te intampina marile bulevarde, care nu pot fi strabatute decat pe trotuare, pentru o calatorie cu masina fiind nevoit sa te abati pe stradute ocolitoare. Situatia nu este nici pe departe confortabila pentru sibieni, unii aratandu-se agasati de lucrarile din oras. -Toate bulevardele se asfalteaza si ajungi sa faci un drum de cinci minute in mai mult de o jumatate de ora-, ne-a spus un sofer obosit de rutele ocolitoare pe care trebuie sa le foloseasca zilnic. Autoritatile locale sunt constiente de sacrificiul pe care trebuie sa il faca locuitorii. -Sibiul este acum in situatia unui oras-santier-, a declarat Klaus Werner Johannis, primarul municipiului Sibiu si presedintele Asociatiei -Sibiu – CCE 2007-. Dar arata si scopul final al acestor demersuri. -Sibiul va fi un oras modern si confortabil pentru locuitori, frumos si primitor pentru vizitatori-, a completat edilul.

Ce avem de castigat?

Investitiile de peste 15 milioane de euro din infrastructura, cinci milioane de lei alocati de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pentru restaurarea caselor din centrul istoric, proiectul de peste 60 milioane de euro care, potrivit lui Johannis, va face din aeroportul de la Sibiu -cel mai modern din regiune- sunt tot atatea motive pentru o parte a sibienilor sa se intrebe care este profitul imediat si palpabil al -afacerii- -Sibiu – CCE 2007-. Raspunsul pragmatic ar putea fi beneficiile pe care, in ciuda unor probleme care inca isi mai asteapta rezolvarea – cum ar fi caile de acces, lipsa unei centuri ocolitoare a orasului, insuficienta locurilor de cazare -, le va inregistra turismul, cu un numar de vizitatori sporind de la 100.000 la 500.000, cat se estimeaza sa vina in a doua jumatate a anului viitor la Sibiu. Dincolo de acest aspect, burgul transilvan va transforma cele peste 220 de proiecte culturale, traduse in peste 1.000 de evenimente (cate trei-patru pentru fiecare zi a anului), in tot atatea expresii alternative la imaginea pe care tara noastra o are in Europa. -Vrem sa aratam ca Romania nu inseamna numai caini vagabonzi si copii abandonati-, a afirmat primarul Sibiului.

-Normal. Sibiu. Tanar din 1191-

Programul -CCE 2007- isi propune, asadar, promovarea imaginii Romaniei prin cultura. Cultura care face apel la -normalitate-, concept enuntat de compania -GovScholtz&Friends- inca din debutul campaniei de promovare – -Normal. Sibiu. Tanar din 1191-. Prin spotul TV lansat sambata seara, care va fi difuzat de toate posturile care apartin televiziunii publice si de alte trei posturi din Europa – Euro News, Travel Channel si National Geographic -, compania si-a propus atingerea unui segment de cinci milioane de europeni si a altor 75 de procente din populatia urbana a Romaniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.