Home Social SICOMED ameninta cu blocarea medicamentelor injectabile!

SICOMED ameninta cu blocarea medicamentelor injectabile!

DISTRIBUIŢI

Cel mai mare producator de medicamente injectabile din Europa de Est, societatea romaneasca SICOMED, acuza ca, din cauza pierderilor inregistrate in ultimele luni, nu mai poate investi in retehnologizare. Conform legii, pana la sfarsitul anului 2001, toate medicamentele vandute pe piata romaneasca trebuie sa indeplineasca standardele euopene de calitate, atribut ce implica preturi foarte mari in achizitionarea tehnologiei.

In realitate, scandalul a pornit o data cu decizia Agentiei Nationale a Medicamentului de a interzice vanzarea fiolelor confectionate dintr-o sticla periculoasa pentru consumator. Inlocuirea sticlei cu o alta de o calitate mai buna si, evident, mai scumpa a condus la cresterea costurilor de productie. Numeroasele cereri de majorare a preturilor medicamentelor au ramas fara raspuns, Oficiul Concurentei motivand ca profitul inregistrat de societate permitea realizarea unor investitii.

In consecinta, SICOMED a anuntat sistarea fabricarii medicamentelor injectabile, masura ce ar fi afectat grav asistenta medicala de urgenta. Ieri insa, dupa o intalnire extraordinara, Ministerul Sanatatii a anuntat ca SICOMED a reluat negocierile cu Oficiul Concurentei.

Ieri, SICOMED – unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de medicamente – anunta sistarea fabricarii unor produse, majoritatea injectabile. Anuntul seamana mai mult cu un santaj sindical, decat cu decizia rationala a conducerii unei unitati reprezentative pe piata farmaceutica. In spatele declaratiilor, atat Ministerul Sanatatii, cat si societatea cu pricina nu au luat nici o masura pentru evitarea unui blocaj cu consecinte tragice pentru populatie.

Standardul de calitate, un inconvenient costisitor

Societatea comerciala SICOMED este producatorul numarul unu de medicamente din Romania, acoperind peste 30% din necesarul intern. -De cel putin sase luni, societatea comercializeaza produsele injectabile cu pierderi, care cresc continuu. Deficitul se datoreaza costurilor de productie care au crescut din cauza standardelor de calitate ridicate, impuse de legislatia in domeniu – este vorba de Ordonanta de Urgenta 152/1999. Aceasta prevede ca, pana la sfarsitul anului, toti producatorii de medicamente sa detina certificatul GMP (Good Manufacturing Practice), certificat care atesta calitatea, eficacitatea si siguranta produselor farmaceutice. Pentru obtinerea acestui certificat, SC SICOMED SA a inceput, inca de anul trecut, procesul de retehnologizare a sectiei de produse injectabile-, a declarat Roxana Muneanu, sefa Directiei buget din SICOMED.

Nebunia cu normele GMP nu tine insa de doua zile si n-ar fi trebuit sa constituie o surpriza fatala pentru conducerea societatii. Data-limita a fost amanata de autoritati tocmai din cauza lipsei de fonduri (la inceputul acestui an, toate liniile tehnologice trebuiau sa indeplineasca standardele europene). Ion Fulga, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, a atras in nenumarate randuri atentia ca, fara norme GMP, nu existam pe piata farmaceutica europeana. Cu toate acestea, fabricile romanesti, printre care si SICOMED au preferat sa lase la urma retehnologizarea.

Razboi pe viata oamenilor

-Cresterea preturilor, pe deplin motivata si documentata, nu este recunoscuta de catre autoritatile abilitate (Ministerul Sanatatii si Familiei si Oficiul Concurentei). In vederea rezolvarii acestei probleme, am contactat forurile mai sus-mentionate in nenumarate randuri. Deoarece pana acum nu s-a luat nici o hotarare, fabrica are doua alternative: fie sa renunte la retehnologizare, deci la calitate, fie sa sisteze productia pentru aceasta categorie de produse. Am ales ultima varianta-, a afirmat conducerea SICOMED.

Astfel, sub ochii… inlacrimati ai Ministerului Sanatatii, a fost sistata fabricarea unor medicamente elementare precum algocalminul, serul fiziologic, apa distilata, glucoza, piafenul, xilina, piracetamul, gluconatul de calciu, efedrina, miofilinul, vitamina A hidrosolubila, clorhidratul de dopamina, propanolol etc. Numai sistarea produselor enumerate – pentru ca lista continua – inseamna paralizarea intregii asistentei medicale de urgenta si, implicit, moarte de vieti omenesti. Desigur ca exista inlocuitori ai produselor respective din import, mult mai scumpe, dar contractarea si livrarea lor necesita timp, care poate fi fatal in majoritatea cazurilor.

Daca Ministerul Sanatatii, in loc sa stea la discutii interminabile si fara sens cu SICOMED, ar fi elaborat o lege prin care producatorii sau distribuitorii de medicamente sa nu mai dispuna dupa bunul plac sistarea activitatii in cazul unui domeniu pentru care termenul -vital- este prea palid pentru a-i sublinia importanta, altfel ar fi aratat acum destinul miilor de bolnavi care primesc ser fiziologic in functie de cheful sau de problemele producatorilor.

Sticla, adevaratul motiv al conflictului!

Daca SICOMED ar fi fost preocupat numai de retehnologizarea societatii in vederea dobandirii normelor GMP, ar fi putut fi trecut mai usor cu vederea modul in care forteaza mana autoritatilor. De mentionat ca Oficiul Concurentei isi motiveaza lipsa de implicare prin faptul ca SICOMED a avut, anul trecut, un profit de 40%. Cei de la Oficiul Concurentei spun ca, in loc sa acorde dividende, conducerea firmei avea puterea financiara sa investeasca in liniile tehnologice.

In realitate, tot scandalul graviteaza in jurul achizitionarii sticlei pentru produsele injectabile. Pana acum sase luni, sticla utilizata era dintr-o calitate mai mult decat indoielnica si extrem de periculoasa pentru consumator, achizitionata la un pret foarte mic – de unde si costurile reduse de productie. Vine insa Agentia Nationala a Medicamenului – abilitata sa controleze calitatea produselor farmaceutice – si decide ca sticla sa fie inlocuita. SICOMED se conformeaza ordinului si, in prezent, nu mai face fata costurilor foarte mari, in vreme ce pretul medicamentelor ramane neschimbat.

Paradoxal, in aceeasi situatie s-a aflat si Antibiotice Iasi, care achizitioneaza acum sticla din Franta, competitiva calitativ si bineinteles la un pret mult mai mare decat cea romaneasca, dar nu a intrat in nici un blocaj financiar.

Ministerul Sanatatii, SICOMED si Agentia Nationala a Medicamentului s-au asezat din nou la masa negocierilor. Indiferent de motivele conflictului, solutiile trebuie sa vina repede, fiind vorba de medicamente care pun in imposibilitate efectuarea manevrelor medicale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.