Home Social Sindicalistii din educatie ies in strada, dar pe rand…

Sindicalistii din educatie ies in strada, dar pe rand…

DISTRIBUIŢI

Ieri dimineata, cu incepere de la ora 10.00, aproximativ 700 de membri ai Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant -Spiru Haret- au ocupat strada din fata Ministerului Educatiei si Cercetarii. Dupa precizarile organizatorilor, cadrele didactice participante la miting au venit din 14 judete, la care s-au alaturat si dascali din Bucuresti.

Un efectiv impresionant de jandarmi – in jur de 100… – a fost dizlocat pentru pastrarea ordinii, numarul mare al acestora fiind justificat nu prin pericolul pe care l-ar reprezenta cadrele didactice, cat prin -situatia internationala speciala-, dupa cum ne-a precizat unul dintre militari.

-Andronescu, ce-ai facut? Ne-ai luat drepturi din statut- a fost o lozinca preferata a manifestantilor, cu referire directa la promovarea in parlament a unui proiect de lege care vizeaza invatamantul preuniversitar -fara consultarea partenerilor sociali-. Ei sustin ca acest act normativ ingradeste o serie de drepturi pentru cadrele didactice, existand posibilitatea desfiintarii de posturi, mai ales in mediul rural.

-Ne-au promis tichete de masa, dar nu ni le-au dat. Salariile mari promise ni le-au luat. Acum ne ingradesc si drepturile-, a spus manifestantilor presedintele Federatiei -Spiru Haret-, Dumitru Chilom.

Protestatarii se refera la abuzuri precum anularea detasarii la cerere prin concurs specific, ingradirea libertatii de miscare a cadrelor didactice la etapele de restrangere de activitate si pretransferare, punand in pericol titulatura in invatamant. Ei au mai afirmat ca actul normativ respectiv pericliteaza transferul cadrelor didactice titulare la centrele de asistenta psiho-pedagogica, iar modificarea metodologiei privind fundamentarea cifrei de scolarizare duce la desfiintarea de posturi si catedre, precum si a claselor cu predare simultana in localitatile izolate.

In jurul orei 11.15, reprezentantii protestatarilor au fost invitati la discutii in MEC dar, nemultumiti ca pentru negocieri au fost desemnati doar doi directori generali, sindicalistii n-au mai intrat in discutii cu acestia. Secretarul de stat in MEC, responsabil cu invatamantul preuniversitar, Constantin Corega a refuzat sa discute cu reprezentantii -Spiru Haret-, precizand ca -discutiile cu sindicatele trebuie sa aiba loc intr-un mod democratic, si in nici un caz sub presiunea strazii-.

La ora 13.30, ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a intrat in discutii cu reprezentantii celorlalte doua confederatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Reamintim ca cele doua federatii au fost reprezentate la mitingul de vineri de 8.000 de sindicalisti.

De la discutiile avute cu ministrul educatiei, atat liderul FEN, Catalin Croitoru, cat si cel al FSLI, Aurel Cornea, au iesit relativ multumiti, o parte importanta dintre revendicarile prezentate vineri de cele doua federatii gasindu-si o cale de rezolvare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.