Home Social Sindicatele cer imperativ abrogarea ordinului referitor la timpul de muncă în sectorul...

Sindicatele cer imperativ abrogarea ordinului referitor la timpul de muncă în sectorul sanitar

DISTRIBUIŢI

Fostul ministru al Sănătății Ovidiu Brânzan emitea în 2004 un ordin pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar. Acum, Sindicatele din Sănătate solicită abrogarea urgentă a OMS 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, document prin care, spun acestea, medicii, chimiștii și biologii care efectuează gărzi sunt ”forțați și exploatați să efectueze un act medical continuu”, de până la 31 ore.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului interimar al Sănătății și prim-ministru al României, Dacian Cioloș, reprezentanții Federației Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica și Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România afirmă că OMS 870/2004 încalcă ”flagrant” atât Legea 53/2003 — Codul Muncii, art. 11, cât și Directiva Europeană 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, art. 1, pct. 1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiștilor și biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice.

„În calitatea dumneavoastră, de ministru interimar al Sănătății și de prim-ministru al României, vă aducem la cunoștință o încălcare gravă a cadrului legislativ în sistemul de sănătate din România, care duce la dezechilibre majore în ceea ce privește timpul de lucru al personalului medical. Vă semnalăm faptul că, din punctul nostru de vedere, OMS 870/2004 încalcă flagrant atât Legea 53/2003 — Codul Muncii, Art. 11, cât și Directiva Europeană 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, Art.1, pct.1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiștilor și biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice”, se spune în documentul citat.

Potrivit acestora, medicii, chimiști și biologii care efectuează gărzi sunt obligați, în baza acestui Ordin, să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, în pofida faptului că, după 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol atât a vieții pacienților, cât și a medicilor, în egală măsură.

„Vă comunicăm faptul că medicii, chimiștii și biologii care efectuează gărzi sunt forțați și exploatați prin OMS 870/2004 să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, fără nicio posibilitate de refuz. În acest context, vă reamintim că, din anul 1886, la Chicago, s-a stabilit norma de muncă de maximum 8 ore, situație regăsită în prezent în Codul Muncii din România. După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol atât a vieții pacienților, cât și a medicilor, în egală măsură. În plus, există situații în care un medic ajunge să efectueze chiar și șapte ori nouă gărzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal și a asigura un act medical continuu”, spun sindicatele din Sănătate.

În plus, ele atrag atenția asupra faptului că, în România, garda nu este considerată timp de muncă, nici vechime în muncă, nici în specialitate, nu este privită ca experiență profesională și nici nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauză.

„Garda nu este considerată timp de muncă, ceea ce se întâmplă doar în România. Garda nu este considerată nici vechime în muncă, nici în specialitate și nici nu este privită ca experiență profesională, situație întâlnită doar în România. Considerăm că plata aferentă timpului de gardă suplimentar nu respectă Codul Muncii și, deși este fiscalizată, nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauze, un fapt întâlnit doar în România. În consecință, vă solicităm, în calitate de ministru interimar al Sănătății și prim ministru al României, abrogarea urgentă a OMS 870/2004 și aplicarea prevederilor Codului Muncii și a Directivei Europene 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Din momentul luării la cunoștință a situației expuse în această scrisoarea deschisă, considerăm că deveniți responsabil de consecințele nedorite și nefaste ale menținerii OMS 870/2004”, mai spun sindicaliștii din Sănătate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.