Birourile reunite ale sindicatelor din Educatie, participante la Bucuresti la o sedinta comuna, au propus declansarea unei greve de avertisment de doua ore pe 28 februarie si a unei greve de o zi pe 11 martie, in cazul in care nu li se vor satisface revendicarile. Pe de alta parte, incercarea Guvernului de a dezamorsa tensiunile create de neacordarea tichetelor de masa printr-o crestere salariala de 5%, -sindicatele nu o considera oferta, ci ofensa-, dupa cum ne-a precizat Gheorghe Isvoranu, presedinte executiv al Federatiei -Spiru Haret-.
Sindicalistii au stabilit o lista de revendicari cu mai multe puncte. Ei solicita stabilirea unui salariu de referinta unic pe intreg invatamantul, legiferat prin Ordonanta de urgenta, recorelarea acestui salariu cu inflatia cumulata in ultimii doi ani (2000-2001), acesta trebuind sa ajunga la 1,8 milioane lei (de la 1,1 milioane cat este in prezent). Totodata, reprezentantii cadrelor didactice nu renunta la tichetele de masa, cerand Guvernului sa blocheze si Ordonanta de uregenta prin care se prevedea reducerea indemnizatiei de rural pentru personalul didactic calificat din invatamantul preuniversitar. O alta solicitare este finalizarea, in regim de urgenta, a unei legi corecte de salarizare a intregului personal din invatamant, lege care va trebui sa tina cont de importanta sociala a muncii depuse. Ca ultima solicitare, dascalii cer Guvernului sa respecte in integrum Legea 128/1997 privind statutul personalului didactic.Sindicatele au dat ca termen-limita pentru rezolvarea cererilor data de 8 martie 2002.
Incepand cu ora 13.00, la discutiile liderilor sindicali a participat si ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, care a cerut profesorilor sa accepte majorarea salariala de 5% propusa de Guvern. -Cred ca, intre aceasta majorare salariala si acordarea a 10 tichete de masa pentru patru luni si jumatate, prima solutie este cea mai buna-, a spus ministrul.
Dar sindicalistii nu s-au lasat convinsi sub nici o forma de insistentele ministrului Educatiei, reamintindu-i ca, exact acum doi ani, la data de 22 februarie 2000, cand dascalii se aflau in greva generala de peste trei saptamani, PDSR (actualul PSD) lansa o motiune simpla, privind starea critica a sistemului national de invatamant, dezavuand actiunile Guvernului de atunci. -Din pacate, semnatarii acelei motiuni – si care acum sunt membri marcanti ai actualului Guvern – au uitat ca situatia care ne-a impins la greva atunci, exista si in prezent. Ca atare, ne vedem fortati ca in cazul in care revendicarile noastre nu vor fi satisfacute, sa actionam ca si in februarie 2000-, a precizat unul dintre liderii sindicali din teritoriu. Precizam ca, pe lista deputatilor care au semnat apelul adresat Guvernului Romaniei, cap de lista este Adrian Nastase, printre ceilalti 99 de semnatari aflandu-se si Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea, precum si multi alti actuali guvernanti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane