Home Social Sindicatul Mureşul din Apele Române cere stabilirea salariilor în conformitate cu legea...

Sindicatul Mureşul din Apele Române cere stabilirea salariilor în conformitate cu legea și cu deciziile Curții de Conturi

DISTRIBUIŢI

Președintele Sindicatului Mureșul, Cornel Brișcaru, de profesie jurist, a transmis un memoriu conducerii Apelor Române și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, conţinând o serie de critici faţă de prevederile Contractului colectiv de muncă(CCM) pentru anii 2016-2018, incheiat intre ANAR şi sindicate, referitoare la salarizarea personalului angajat al ANAR şi al unităţilor sale subordonate, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă din România.
„Din studierea prevederilor actului care generează şi reglementează modul in care este salarizat personalul angajat al ANAR şi al unităţilor subordonate acestuia, respectiv CCM pentru anii 2016-2018, anexa 6 “ GRILA DE SALARIZARE”, se constată ca şi pană acum neaplicarea nici pentru următorii ani a legislaţiei specifice salarizării personalului din instituţiile publice la nivel naţional, actul in speţă, CCM – ul, din cauza modului in care a fost conceput şi este pus in aplicare generând evident inegalitate, inechitate şi lipsă de perspective in materia salarizării şi a carierei pentru personalul angajat vizat.
Această critică privind neaplicarea legislaţiei in domeniu a fost cuprinsă in ultimii ani inclusiv in toate Rapoartele Curţii de Conturi a României, care au statuat – confirmat prin hotărâri judecatoreşti definitive şi irevocabile ale instanţelor din România – că salarizarea pe alte fundamente decât cele expres şi limitativ prevăzute de lege este ilegală.
Insistenţa cu care an de an salarizarea personalului angajat al ANAR şi al unităţilor sale subordonate este realizată in afara prevederilor legale in materie a generat şi va genera in continuare atât incălcări succesive ale legii cât şi, la fel de grav, sincope in salarizarea angajaţilor, ajungându-se inclusiv, aşa cum s-a mai întâmplat, la suspendarea unor drepturi salariale sau, mai grav, la posibilitatea ca sumele plătite in afara cadrului legal să fie reţinute sau imputate celor care se fac vinovaţi de aceste incălcări ale legii.
      Pe cale de consecinţă solicităm, in numele Sindicatului Mureşul din Apele Române, inclusiv pentru motivele pe care le vom enumera in continuare, modificarea grilei de salarizare prin intocmirea înscrisurilor necesare producerii efectelor juridice, cu consecinţa încadrării imediate a salarizării personalului angajat al ANAR şi al unităţilor sale subordonate, in legislaţia specifică sectorului bugetar. ANAR, incluzând şi unităţile sale subordonate, este prin lege declarată instituţie publică de interes naţional.
Punctual, din studierea prevederilor noului CCM pentru anii 2016-2018, referitor la salarizare, ANEXA 6 “ GRILA DE SALARIZARE”, constatăm următoarele:   
1. Singura departajare intre salarii se face in baza vechimii in muncă. Un prim aspect este acela că in aceste condiţii este inutilă organizarea conform CCM a concursurilor pentru ocuparea unui post, cu rolul inclusiv de a se verifica competenţele, in condiţiile in care acestea nu vor conta in nici un fel ulterior. Tot ca o consecinţă firească a acestei abordări in problematica salariilor, considerăm că dispare şi rolul evaluării anuale, a criteriilor stabilite pentru fiecare post şi angajat in parte.
De subliniat că art . 5 din Legea nr. 284/2010 prevede ca unele dintre scopurile sale sunt realizarea ierarhiei salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu, are la bază evaluarea posturilor, diferenţierea făcându-se în funcţie de următoarele criterii:   – cunoştinţe şi experienţă;  – complexitate, creativitate şi diversitatea activităţilor;   – judecata şi impactul deciziilor; – influenţă, coordonare şi supervizare;- contacte şi comunicare;  – condiţii de muncă; – incompatibilităţi şi regimuri speciale; d) transparenţa mecanismului de stabilire a salariului de bază, a soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare, precum şi a celorlalte drepturi salariale; e) diferenţierea salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare în funcţie şi de nivelul la care se prestează activitatea: central, teritorial şi local.
Conform grilei din CCM nu se face aplicarea acestor dispoziţii legale mai sus amintite, in condiţiile in care, considerăm noi si confirma instanţele de judecata, urmare a contestării de către ANAR a rapoartelor Curţii de Conturi, Legea 284 este incidentă şi pentru ANAR şi unităţile subordonate acestuia. Aceste aspect constituie un prim indiciu al nelegalităţii acestei grile. Mai mult art. 7 din anexa VIII la aceeaşi lege prevede ca pentru personalul de execuţie, nivelul individual al salariilor de bază se stabileşte de către conducătorul autorităţii şi instituţiei publice finanţate integral din venituri proprii, pe baza criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale, stabilite de către acesta. In cazul grilei din CCM actual, salariul individual se stabileşte numai in funcţie de vechimea in muncă, ceea ce contravine flagrant dispoziţiilor legale aplicabile.
2. Trebuie observat că intre salariile maxime din anumite clase diferenţele sunt de aproximativ 200 lei; de exemplu, un salariat cu studii superioare de lungă durată cu 7 ani vechime are un salariu de maxim 3808 lei, acesta ajungând la maxim 4006 lei in 7 ani, adica in 7 ani va creşte cu 200 lei. O asemenea creştere nu este motivantă, in condiţiile in care de exemplu, comparând cu alţi bugetari, funcţionarii publici, in ultimul an, numai ca efect al legii, le-a crescut salariul cu aproximativ 20%. In unele situaţii poate şi mai mult. In aceste condiţii se ridică întrebarea cum poţi să menţii un tânăr cu putere de muncă, specialist, pregătit profesional in sistem?
3. Este ştiut faptul că, inclusiv din punct de vedere legislativ, consacrată este regula că pentru vechimea in muncă se acordă spor de vechime (sau ar trebui să se acorde), ori zile de concediu mai multe etc. Cu alte cuvinte, salariul de încadrare (individual) ar trebui să se acorde obiectiv şi individualizat, in funcţie de responsabilităţi, pregătirea profesională, competenţe acordate, aptitudini şi complexitatea muncii şi nu in numai funcţie de  vechimea in muncă, aşa cum prevede actualul CCM.
   In acest sens trebuie constatat faptul că textul CCM – ului are prevederi vădit contradictorii.
   Astfel, alin. 4 al art. 45 din CCM este in contradicţie cu grila de salarizare conţinută in anexa 6 a aceluiaşi act, acest articol vorbeşte despre salariu acordat conform complexităţii, gradului de răspundere etc. in timp ce grila prevede doar salarii conform vechimii in muncă.
4. Grav este de asemenea faptul că in conformitate cu prevederile actuale ale CCM – ului, o persoană angajată in muncă, in vârstă de 45 de ani, cu 20 de ani vechime, va avea până la pensionare, adica următorii 20 de ani, acelaşi salariu ca in prezent, in condiţiile in care acum a atins nivelul maxim de salarizare posibil conform grilei aprobate.
5. In altă ordine de idei, in actualul CCM nu se face distincţie intre personalul ABA, ANAR, SGA, in condiţiile in care responsabilităţile nu sunt aceleaşi şi nici măcar competenţele; am putea ajunge in situaţia neobişnuită ca un economist din cadrul SGA, cu vechime maximă, să aibă salariu mai mare decât un economist ABA de minim 10 ani vechime care aplică şi CFP; responsabilitatea este intre cei 2 angajaţi nu este aceeaşi. Nivelul de pregătire nu este acelaşi. Din perspectiva salarizării actualului CCM ar trebui atunci ca cel mai vechi economist să fie însărcinat şi cu aplicarea CFP – ului.
6. In final, revenind la criticile CCM actual, constatăm inclusiv faptul că prevederile acestuia generează situaţii cel puţin hilare, una dintre ele ar fi aceea că cel mai mic salariu poate fi de 1003 lei in condiţiile in care inclusiv minimul pe economie este mai mare;
Faţă de acestea, solicităm ca in cel mai scurt timp la nivelul personalului angajat al ANAR şi al unităţilor sale subordonate să se procedeze stabilirea salariilor personalului angajat in conformitate cu legislaţia de salarizare a personalului bugetar, fapt aşa cum am arătat mai sus ar fi in concordanţă cu solicitările repetate ale Curţii de Conturi a României, solicitări validate de instanţele judecatoreşti, prin hotărâri judecatoreşti definitive si  irevocabile.
In caz contrar cei care insistă in a stabili salarizarea personalului angajat al ANAR şi al unităţilor sale subordonate, pe alte fundamente arbitrar alese şi fără suport legal, precum cele din actualul CCM, se vor face vinovaţi de eventualele prejudicii viitoare constatate, prejudicii care pot fi imputate nu personalului angajat ci acelora care, încălcând legea, au stabilit şi acordat aceste drepturi salariale.” se arată în memoriul sindicatului.

Așteptăm reacția ANAR la cerințele sindicaliștilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.