Dacă va amorţesc mâinile şi vi se întâmplă chiar să scăpaţi obiecte din mână, aflaţi că acestea sunt principalele simptome ale unei afecţiuni diagnosticate tot mai des la persoanele trecute de 30 de ani.
Este vorba de sindromul TUNELULUI CARPIAN. Deşi nu se ştiu exact cauzele, apare la persoanele care lucrează mult la calculator.
Primul simptom al sindromului de tunel carpian este amorţeala mâinii. Vizita la medic trebuie făcută dacă aceasta apare constant, timp de câteva luni, la aceeaşi mână.
„Unul din semnele care arată că boala se agravează sunt durerile nocturne. În momentul în care facem flexia pumnului în timpul somnului, ăsta e un semn de gravitate”, spune dr. Mihai Râșcu, medic ortoped.
Diagnosticul se pune pe baza unei investigaţii numite electromiografie. Dacă mergeţi din timp la ortoped, acesta vă prescrie antiinflamatoare sau gimnastică medicală. Persoanele care amână, însă, pot ajunge chiar să scape lucrurile din mână.
„În fazele avansate ale bolii, când nervul este afectat, atunci şi musculatura…apare o hipotrofie, o slăbire a musculaturii mâinii şi poate să ducă inclusiv la scăderea capacităţii de apucare a obiectelor, la scăderea capacităţii forţei musculare”, avertizează dr. Mihai Râșcu.
În aceste cazuri, medicii recomandă efectuarea unei intervenţii chirurgicale.
„Se desface canalul, astfel încât nervul median să aibă spaţiu. Recuperarea este foarte rapidă, depinde însă foarte mult de cât timp nervul a fost afectat. Dacă nervul a fost compresat, a fost afectat pe o perioadă lungă de timp, atunci e posibil să dureze câteva luni până când paresteziile şi furnicăturile vor dispărea”, spune medicul Mihai Râșcu.
Conform statisticilor, una din 20 de persoane care foloseşte în mod frecvent calculatorul poate suferi de această afecţiune.