Un sistem de alerte privind riscul producerii de tsunami în Marea Neagră va fi fi implementat pe litoralul românesc și bulgar. Sistemul va avea senzori de depistare a vibrațiilor care semnalează producerea unor cutremure mari pe platoul marin, care ar putea declanșa tsunami.
Proiectul este extrem de important pentru securitatea locuitorilor care trăiesc în zonele de coastă, precum și pentru sectorul turismului din cele două state, afirmă profesorul Orlin Dimitrov, de la Institutul bulgar de Oceanologie, citat de Mediafax.
Elementele sistemului vor fi amplasate pe litoralul românesc și bulgar, iar la proiectul de creare a sa vor colabora specialiștii din țara noastră și cei din Bulgaria. Proiectul este finanțat prin programul UE de cooperare transfrontalieră, iar costurile sunt estimate la circa șase milioane de euro. Planul prevede construirea a zece stații de observare în zone de coastă din România și Bulgaria.
„Senzorii vor depista vibrațiile de pe platoul marin, vibrații care vor semnala cutremure ce pot provoca tsunamiuri“, explică Dimitrov.
Potrivit experților, zonele de coastă din România și Bulgaria riscă să fie afectate de tsunami în cazul unui seism puternic.
Tsunami sau valul mareic este o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor ca urmare a unor erupții subacvatice sau a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice. Ca să se producă tsunami, cutremurele trebuie să aibă o magnitudine de cel puțin 7 grade pe scara Richter.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, în a doua jumătate a acestui an, în Marea Neagră s-au produs două cutremure, de mică intensitate. Pe 24 august 2011, s-a produs un cutremur de 3, 7 grade pe scara Richter, resimtit și în Dobrogea, iar ultimul, produs pe 11 octombrie în Marea Neagră a fost de 4,2 grade pe scara Richter.
Mihaela Iamandei