Home Social Sistemul de asigurări de sănătate ar putea fi împărțit 30% la privat,...

Sistemul de asigurări de sănătate ar putea fi împărțit 30% la privat, 70% la stat

DISTRIBUIŢI

Noul proiect al Sănătății ar putea să prevadă o împărțire a sistemului de asigurări de sănătate în 30% la privat și 70 % la stat, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Vasile Cepoi.
„Ca să plecăm de la un reper, am spus un raport de 30 % la privat, 70% la stat , în sistemul de asigurări de sănătate. Ponderea acestora depinde foarte mult de pachetul de servicii”, a declarat Vasile Cepoi.
O comisie înființată la Ministerul Sănătății are șase luni termen să definitiveze noul proiect al Sănătății, după retragerea celui inițiat de Comisia prezidențială pentru Sănătate.
Capitolul privind asigurările private de sănătate obligatorii este unul dintre punctele fierbinți din proiectul Legii Sănătății. Prevederile vechiului proiect, retras de Ministerul Sănătății, privind înființarea caselor de asigurări de sănătate private și polițele pe care românii ar urma să le încheie obligatoriu cu aceste case, au provocat multe dezbateri, dar și atitudini ale autorităților după ce au apărut, ca ciupercile după ploaie și în lipsa unui cadru legal, firme de asigurări private de sănătate. Ministerul Sănătății s-a autosesizat cu privire la apariția unor „agenți pentru reforma sănătății“ care promit câștiguri importante din strângerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurări de sănătate. Mai multe firme au dezvoltat, în ultimele luni, adevărate afaceri, încercând să racoleze clienți pentru viitoarele asigurări de sănătate obligatorii. Sistemul practicat de acestea este de tip piramidal. Clienților li se promit câștiguri de mii de euro dacă își vor convinge familiile, prietenii și cât mai multe persoane să încheie polițe de asigurare, iar acest lucru este ilegal cel puțin până la adoptarea proiectului Legii Sănătății.
Pe de altă parte, proiectul retras de ministerul de resort prevedea că românii ar putea fi obligați să-și facă și asigurări în sistem privat, pe lângă cele de bază, plătite la sistemul public de asigurări, dacă vor dori să beneficieze de servicii medicale complete. Inițiativa preciza românii care nu se vor asigura obligatoriu vor putea să beneficieze doar de servicii medicale de urgență, de tratamentul bolilor cu potențial epidemic sau pe timpul monitorizării sarcinii și lăuziei. O problemă era lipsa unor precizări privind costul unei asigurări obligatorii, asiguratorii privați având libertatea să-l stabilească. Proiectul mai prevedea că vor fi scutiți de plata asigurărilor obligatorii tinerii de până la 18 ani, cei cu vârste de până la 26 de ani care nu realizează venituri, soțul sau soția și părinții unui asigurat, persoanele cu dizabilități care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, între care bolnavii de cancer, de TBC, hemofilie sau transplantați, precum și femeile însărcinate. 

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.