Home Social Sistemul de avertizare seismica si-a gasit primii beneficiari

Sistemul de avertizare seismica si-a gasit primii beneficiari

DISTRIBUIŢI

Marea realizare a cercetatorilor de la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) – sistemul de avertizare seismica in timp real – are deja un beneficiar, urmand ca, in perioada imediat urmatoare, sa fie conectat la alte patru intreprinderi.


Sistemul, care functioneaza in acest moment la statiile seismice Vrancioaia si Plostina din judetul Vrancea, cuprinde trei senzori, prin intermediul carora stabileste in interval de 1-2 secunde daca este sau nu vorba de un cutremur. In cazul unui seism, avertismentul este transmis la Bucuresti instantaneu si automat, fara a fi nevoie de interventia personalului din statie. Inovatia absoluta pe care o aduce acest sistem este aceea ca, dupa transmiterea avertismentului, in intervalul de 0,9-1,2 secunde pot fi luate mai multe masuri de siguranta, din care cea mai importanta este aceea a blocarii automate a obiectivelor de interes national cu risc major la cutremure puternice: gazul metan, CNE Cernavoda, instalatiile electrice, calculatoarele la nivel central (salvarea datelor), lifturile duse intr-o pozitie de siguranta, conductele de petrol, de apa, trenurile de mare viteza.

La ora actuala, sistemul de avertizare seismica este conectat numai la iradiatorul de pe platforma Magurele din Bucuresti, dar pana la finele acestui an, alte patru institutii vor fi racordate la acesta. -Am decis conectarea la acest sistem a unor intreprinderi care prezinta un risc sporit pentru populatie in cazul unui seism. Este vorba despre Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Reactorul de Cercetare Atomica de la Pitesti, Uzina de Apa Grea de la Drobeta Turnu Severin si Institutul de Criogenie de la Ramnicu Valcea-, ne-a declarat inginerul Constantin Ionescu, coordonatorul echipei de cercetatori carora le apartine ideea proiectului. De asemenea, reprezentantii INFP se asteapta ca, din 2007, oricine sa poata beneficia de acest sistem. -Speram ca de anul viitor sa putem raspunde oricarei solicitari venite fie din partea institutiilor, fie din partea persoanelor fizice-, a completat Constantin Ionescu.

Proiectul a fost realizat in colaborare cu Universitatea Karlsruhe din Germania, care a suportat aproximativ 80% din costuri. In aceasta primavara, la ceremonia de premiere The European IST (Information Society Technologies) Prize Awards de la Viena, proiectul sistemului prezentat de INFP, unicul de acest gen in Europa, a fost unul dintre cei 20 de castigatori, din totalul celor 265 de proiecte prezentate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.