Majoritatea spitalelor sunt sufocate de datorii. Totalul debitelor catre furnizori pe primele sase luni intrece cu mult sumele alocate luna de luna de casele de asigurari. Plafonul de cheltuieli, stabilit de Finante pe anul in curs, a fost depasit, astfel ca fonduri in plus nu se pot obtine decat la rectificarea bugetara. Unitatile sanitare din intrega tara au toate sansele ca, in scurt timp, sa intre in colaps financiar.
Datorii de zeci de miliarde de lei
Datoriile acumulate la 30 iunie 2002 de catre unitatile sanitare din Neamt depasesc 69 miliarde de lei. Cele mai mari debite le inregistreaza Spitalul Judetean Neamt, datoriile acumulate de cea mai mare unitate spitaliceasca din judet in primele sase luni fiind de 43,3 miliarde de lei.
Debite destul de mari de achitat are si Spitalul Municipal Roman, valoarea acestora apropiindu-se de 17 miliarde de lei. Datorii mai mici, de patru si, respectiv, trei miliarde de lei, au fost acumulate de spitalele din Targu Neamt si Bicaz, insa sumele pot fi considerate substantiale, daca tinem cont de faptul ca aceste unitati sunt sensibil mai mici comparativ cu cele din municipiile Piatra Neamt sau Roman. Minusuri inregistreaza si Centrul de Sanatate Roznov si Sanatoriul Bisericani, cu cate 1,2 miliarde de lei si, respectiv, 412 milioane de lei.
-Noi vom incerca sa-i ajutam cu finantarile pe care le facem pe programe, insa principalele lor surse de bani raman acelea obtinute prin contractele incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate. Intelegem ca nu sunt bani, dar managerii unitatilor de sanatate trebuie sa faca eforturi sa se incadreze in bugetele alocate. Altfel s-ar putea ca spitalele sa ramana fara fonduri pentru procurarea de medicamente sau fara utilitati-, a precizat seful Directiei de Sanatate Publica Neamt, doctor Constantin Gaube. Ponderea cea mai mare din totalul de 69 miliarde de lei o reprezinta datoriile acumulate pentru achizitionarea de medicamente, care se cifreaza la 47 miliarde de lei, restul cheltuielilor – cu materiale sanitare, reactivi, alimente etc. – putand fi considerate suportabile.
Spitalele din Prahova functioneaza ilegal
Conform normelor impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei, pentru fiecare pat din spital trebuie alocat minimum sase metri patrati, lucru realizabil doar daca spitalele vor renunta la jumatate din locuri sau daca vor reconstrui cladirea. In aceeasi situatie se afla si holurile ce duc spre blocurile operatorii sau spre sectiile de terapie intensiva si nou-nascuti, care trebuie separate de cele rezervate apartinatorilor si pacientilor. Astfel ca problemele de igiena existente in fiecare centru medical, lipsa apei curente, a ustensilelor, a alcoolului sanitar sau a salii de mese devin, in ochii Sanepidului, probleme minore, rezolvabile in timp cu bani veniti din sponsorizari sau din programele nationale sustinute de Ministerul Sanatatii.
Cel mai grav lucru este ca, din moment ce toate spitalele prahovene functioneaza ilegal, sunt pasibile de amenzi din partea inspectorilor sanitari. Dupa ce ca fondurile alocate sunt cu mult sub nevoile curente, conducerea spitalelor este obligata sa plateasca amenzi usturatoare la Directia de Sanatate Publica, deci sa mai taie cateva zeci de milioane din bugetul anual.
Conform noilor reglementari emise anul trecut de Ministerul Sanatatii, autorizatia sanitara de functionare include automat si autorizatia pentru substantele toxice, acordata farmaciilor cu circuit inchis din spitale. In aceasta categorie sunt incluse medicamente care sunt solicitate frecvent de pacienti (papaverina, algocalminul, antinevralgicul, iar in unele cazuri chiar si ceaiurile din plante medicinale).
Situatia este de-a dreptul confuza, pentru ca toate farmaciile existente sunt autorizate de Ministerul de Interne sa depoziteze stupefiante, autorizatie superioara celei pentru substantele toxice. Asa ca, actuala legislatie permite farmacistilor sa vanda morfina sau alte droguri, dar nu si ceaiuri medicinale. Colegiul Farmacistilor a cerut Ministerului Sanatatii sa permita Sanepidului sa acorde autorizatia de toxice neconditionat de cea sanitara, insa aceasta propunere a ramas doar la nivel de vorbe, neexistand nimic concret in acest sens. Aceasta realitate va determina in cel mai scurt timp o adevarata criza de medicamente in farmaciile cu circuit inchis, avand in vedere ca lipsa autorizatiei de toxice implica amenda penala pentru farmacisti, conform Legii 336, care nu permite vanzarea substantelor toxice fara autorizatie.
Apa: un produs de lux pentru bolnavii sibieni
Spitalul Municipal Medias datoreaza societatii Gospodarire Comunala SA 650 milioane de lei, Spitalul Clinic Judetean Sibiu are datorii de 70 milioane de lei la Apa-Canal, la care se adauga factura pentru luna iulie, in valoare de alte 70 milioane de lei, in timp ce spitalul din Agnita trebuie sa plateasca 120 milioane de lei societatii Urbis, practic o treime din suma ce trebuie recuperata de la datornici de firma agniteana. Saptamana trecuta, la sediul Prefecturii, Mircea Silvestru Lup, reprezentantul Guvernului in teritoriu, s-a intalnit cu conducerile firmelor ce furnizeaza apa potabila in judet, pentru a cauta solutii de achitare a restantelor pe care acestea le inregistreaza fata de Compania Nationala Apele Romane. Societatea Apa-Canal Sibiu are de achitat catre Sistemul de Gospodarire a Apelor Sibiu suma de 2,5 miliarde de lei.