Home Social Sistemul informatic al CNAS funcționează normal

Sistemul informatic al CNAS funcționează normal

DISTRIBUIŢI

Sistemul Informatic Unic Integrat este printre cele mai mari sisteme informatice din Europa, poate doar cel din Anglia și Polonia să îl depășească, progamul conținând sute de milioane de înregistrări, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, directorul general al SIVECO România, Irina Socol.
Problema la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost o eroare la programul care administrează baza de date, dar care nu a afectat, modificat sau distrus informațiile specifice sistemului sanitar, a declarat pentru Mediafax directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu.
Mai mult, a spus oficialul CNAS, nu s-a pus niciodată problema unui atac informatic.
Baza de date stocată în SIUI are un volum total de 4,5 TeraBytes. Este un volum uriaș, un TeraByte are o mie de miliarde de unități elementare de informații, a explicat, în conferință, Irina Socol.
Datele deja stocate în bază conțin sute de milioane de înregistrări. „Este vorba despre 9.802.636 de internări, 116.334.091 de rețete, 14.423.441 de certificate medicale, 3.980.122 de documente financiare primare, 13.499.633 de milioane note contabile, 6.728.377 de milioane de plăți, 2.981.721 de facturi primite pentru furnizorii de servicii medicale, cu 4.352.711 de poziții, 1.093.432 de mijloace fixe și altele“, a explicat directorul general SIVECO.
Potrivit oficialului, aceste cifre dau prin ele însele dimensiunea operațiunilor efectuate în cadrul sistemului.
„Referitor la furnizorii de servicii medicale și farmaceutice, în sistem sunt gestionate 41.572 de contracte în derulare, 48.008 de medici, 17.871.110 de raportări angajatori pentru concedii medicale, 283.806 de raportări de medicină de familie, 1.066.662 de facturi pentru furnizori de servicii medicale, 907.762 de raportări servicii medicale și 65.298.755 de operațiuni în cont pentru evidența contribuabililor“, a adăugat Socol.
Din punct de vedere informatic, SIUI este un sistem de o complexitate deosebită.
„Baza de date și aplicațiile sunt definite de 9.744.630 de obiecte, dintre care aproximativ 5.000 sunt obiecte de interfață. Aplicațiile sistemului includ peste 1,5 milioane linii de cod. Raportările de servicii ale furnizorilor sunt evaluate cu peste 800 de reguli de validare. La rândul său, sistemul a fost validat funcțional prin parcurgerea a zeci de mii de cazuri de test“, a spus directorul general SIVECO.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a anunțat că problemele la sistemul informatic al CNAS au fost rezolvate, baza de date nu a fost afectată, iar remedierea problemelor nu a presupus costuri suplimentare.
„În 15 ianuarie, SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat-n.r.) a fost repus în funcțiune devansând termenul anunțat inițial, respectiv luni. Remedierea problemelor a fost făcută fără costuri suplimentare.
Miercuri, 12 ianuarie 2011, a fost suspendată activitatea informatizată a Sistemului Unic Integrat din cauza „unui comportament necunoscut al sistemelor de management al bazelor de date“.
„Astfel de situații, deși inconfortabile, sunt de multe ori inerente perioadelor incipiente de folosire a unui sistem informatic extrem de complex. Anterior lansării sale, versiunea centralizată a SIUI a fost verificată prin toate testele care pot fi aplicate unei structuri de complexitatea sa, fiind efectuate peste 9.000 de testări funcționale care au vizat hardware, software și baze de date. Cu toate acestea, astfel de sisteme trec printr-o perioadă de maturizare, în cadrul căreia se pot confrunta cu o serie de probleme care, nefiind cunoscute, nu au putut fi cuprinse în seria de teste prin care acestea au fost verificate“, a declarat Duță.
Potrivit șefului CNAS, din cauza incidenței ridicate a factorilor favorizanți care pot determina în orice moment comportamente imprevizibile, soluțiile folosite în întreaga lume pentru managementul bazelor de date nu oferă garanții absolute în exploatare. De aceea, elemente imprevizibile în funcționarea sistemului informatic pot apărea și pe viitor.
Președintele CNAS, Lucian Duță, a emis, miercuri, 12 ianuarie, ordinul de suspendare a activității caselor de asigurări de sănătate din țară, ca urmare a problemelor apărute în sistemul informatic.
Duță preciza că măsura a fost luată pentru organizarea ghișeelor și rezolvarea problemelor informatice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.