Home Social Soarele – pus „pe ars” rom?â?Ñnii

Soarele – pus „pe ars” rom?â?Ñnii

DISTRIBUIŢI

Vara nu-i ca iarna!

Dacă în iarnă romånii nu mai știau cåte „cojoace“ să-și pună pe ei pentru a face față frigului, acum vor ajunge să regrete și să-și dorească temperaturile de atunci. Oricåt de subțire s-ar îmbrăca, romånii, îndeosebi cei din mediul urban, cu greu fac față caniculei. Ca să nu mai vorbim despre disconfortul termic care se manifestă prin stări de amețeală și leșin, dureri de cap, transpirație abundentă, dar și putere de concentrare scăzută. Pånă și locuitorii de la polul frigului din Romånia, mai exact din Miercurea Ciuc, au fost nevoiți să facă față, såmbătă, unei temperaturi de 32,3 grade Celsius. În această zonă, maxima absolută, de 32,7 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1962. Și la Brașov temperatura a atins, såmbătă, 32 de grade Celsius la umbră. În numeroase orașe, deși meteorologii au anunțat 36-38 de grade Celsius, în realitate, localnicii au trebuit să îndure și peste 40 de grade Celsius. Temperaturile prezentate de meteorologi sunt cele de la umbră. Cåteva zeci de mii de romåni, pentru a scăpa de temperaturile insuportabile din orașele „cuptor“, au ales să-și petreacă weekend-ul pe litoral. Astfel, aproximativ 25.000 de turiști, dintre care circa 1.500 de străini, s-au aflat, la sfårșitul săptămånii, pe malul Mării Negre. Aceasta în condițiile în care în condițiile la începutul săptămånii trecute, pe litoral, erau aproximativ 7.400 de turiști. Cei mai mulți iubitori de mare au ales stațiunea Mamaia. Aici, în week-end, s-au înregistrat 13.000 de turiști.
Potrivit reprezentanților Asociației Litoral – Delta Dunării, la Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora și Venus au fost în jur de 3.500 de turiști, la Năvodari – 3.100, iar la Mangalia și Venus – aproape 2.100. La Constanța au fost 900 de turiști, la Vama Veche – 725, în timp ce la Eforie, Costinești și Techirtghiol au fost cåte 450 – 550 de turiști. Străinii au optat în mare parte pentru Mamaia, Constanța și Năvodari. Aproximativ 500 de turiști au preferat să se „refugieze“ în week-end la Bålea Lac, unde s-au putut bucura de zăpadă și de temperaturi de 20 de grade Celsius.

Indicele de radiație ultravioletă – foarte mare în Banat și Transilvania

Ieri, la prånz, soarele a devenit „ucigător“. Meteorologii au emis o avertizare potrivit căreia indicele de radiație ultravioletă se situa la nivelul „foarte mare“. Mai exact, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că în Banat și Transilvania, dar și într-o arie restrånsă în zona de nord a Dobrogei, indicele de radiație ultravioletă se afla între opt și zece unități, corespunzător nivelului „foarte mare“ pe o scară internațională de măsurare a acestui indicator. În restul țării, inclusiv pe litoral, indicele se situa între valorile de șase și opt unități, echivalent gradului „mare“. Scara indicelui este de la 0 la 11+. „Cu cåt este mai mare valoarea indicelui, cu atåt este mai puternic potențialul pentru deteriorarea pielii și a ochilor“, a precizat ANM. Cu alte cuvinte, aceste radiații ultaviolete sunt periculoase pentru piele și ochi.

Animalele devin violente

Într-un oraș „sufocant“, bucureștenii au făcut față cu mare greutate caniculei. În numai 24 de ore, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a înregistrat 1.000 de cazuri, printre acestea 54 de pacienți căzuți în stradă din cauza căldurii și 84 de lipotimii sau sincope cauzate de temperaturile ridicate. Și ieri, în medie, s-a înregistrat o urgență la două minute. Medicii de la Spitalul „Sf. Ioan“ din Iași au fost nevoiți să intervină în altfel de cazuri. Din cauza caniculei, atåt animalele de companie, cåt și maidanezii au devenit „violente“, iar victimele „furiei“ lor au fost ieșenii. Astfel, în weekend, medicii acestei unități spitalicești au acordat îngrijiri medicale unui număr de 15 ieșeni mușcați de cåini și de pisici. „Numărul pacienților agresați de animalele de companie este în creștere. În unele cazuri a fost nevoie de intervenția chirurgilor plasticieni în sala de operații“, a declarat medic Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU a Spitalului „Sf. Ioan“ din Iași. În ciuda sfaturilor medicilor și a meteorologilor privind radiațiile ultaviolete, mulți turiști de pe litoral au vrut să ia, într-o zi, „tot soarele cu ei“.

Codul galben de caniculă – prelungit

Ieri după-amiază, meteorologii au anunțat că pentru 19 județe și pentru Capitală se prelungește codul galben de caniculă pånă måine, la orele 18.00. Astfel, vremea se va menține călduroasă, caniculară după-amiaza în Oltenia, în Muntenia, în sudul Moldovei și în partea continentală a Dobrogei unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade. Tot în aceste regiuni indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, după orele prånzului. Pe långă București sunt vizate și județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vålcea, Argeș, Teleorman, Dåmbovița, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Galați, Constanța, Tulcea și Vrancea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.