In perioada 27-29 mai, la Suceava, va avea loc o conferinta nationala care isi propune sa puna bazele educatiei copiilor supradotati din Romania. Initiativa apartine Institutului Roman pentru Studii si Cercetari Avansate.
Conform datelor statistice, doar 2% din oamenii planetei sunt supradotati. Dintre acestia, unii au capacitati extrem de mari chiar fata de cei 2%. Psihologii au constatat ca in Romania procentul de supradotati este aproape 4% din totalul populatiei.
Astfel de copii au nevoie de maestri si de o educatie speciala, pentru ca, de regula, sunt mai inteligenti decat profesorii lor. Majoritatea tarilor dezvoltate le-au creat deja astfel de conditii, insa la noi nu s-au luat pana acum prea multe masuri in acest sens. In Romania s-a initiat un program de pregatire pentru concursurile scolare incepand din 1982.
Fostii elevi participanti la aceste programe de pregatire sunt in marea lor majoritate profesori in universitati din tarile dezvoltate economic sau angajatii unor firme de mare prestigiu.
Din 2000 s-a oficializat, printr-un ordin de ministru, aceasta forma de educatie cu un nou nume: Scoli de Excelenta, pastrand insa acelasi tip de orientare spre concursurile scolare. Programul este nefinantat sau subfinantat si este orientat spre imagine, nu spre dezvoltarea efectiva a capacitatilor elevilor supradotati.
Conferinta de la Suceava, organizata de IRSCA, va reuni toate organizatiile care sprijina acesti copii, iar scopul evenimentului este dezvoltarea unei retele de centre care sa ofere ceea ce, peste tot in lume, este cunoscut sub titulatura -gifted education- (educatie pentru copii supradotati). Aceste centre au rolul de a completa invatamantul de stat, iar cursurile sunt tinute de profesori special formati pentru a lucra cu tinerii supradotati.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane