Home Social Someri de sute de milioane de lei

Someri de sute de milioane de lei

DISTRIBUIŢI

In acest an, credite in valoare totala de 1.100 miliarde de lei ii asteapta pe patronii care vor angaja someri.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, secretarul de stat Ioan Cindrea, si vicepresedintele Bancii Comerciale Romane, Ilie Mihai, au semnat, in aceasta saptamana, contractul privind creditarea micilor intreprinzatori din bugetul pe 2003 al Fondului asigurarilor pentru somaj.

Valoarea unui credit depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului, suma acordata pentru fiecare loc de munca fiind 100 milioane de lei.

Dobanzile, intre 25% si 50% din valoarea de referinta

Creditele sunt destinate nu doar IMM-urilor, ci si unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate care creeaza noi locuri de munca, precum si somerilor care infiinteaza intreprinderi in sfera productiei, serviciilor si turismului.

Dobanda la creditul acordat va fi 50% din dobanda de referinta stabilita de BNR. In judetele in care se inregistreaza anual o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national, dobanda va fi de 25% din dobanda de referinta, in urma aprobarii de catre Guvernul Romaniei a Programului Social pentru perioada 2002-2003.

Dobanda va fi revizuibila in functie de nivelul dobanzii de referinta comunicat de BNR, care pentru aprilie 2003 este 17,4%/an. Astfel, in aceasta luna BCR va putea acorda credite cu dobanda de 4,35%/an, in cele 25 de judete in care se inregistreaza o rata a somajului mai mare decat media la nivel national.

Finantarea poate acoperi 90% din valoarea proiectului (dar tinand seama de numarul locurilor de munca nou create) daca persoana juridica solicitanta este infiintata de catre someri. Pentru celelalte situatii, se finanteaza 75% din valoarea proiectului.

Creditele vor fi acordate pe o perioada de pana la trei ani pentru investitii si de pana la un an pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale.

Fondul de creditare – prevazut in bugetul asigurarilor pentru somaj – va fi utilizat pana la finele acestui an.

Actele necesare pentru obtinerea creditului

Documentatia necesara este cea uzuala pentru solicitarea unui credit de la BCR si se depune la Agentiile judetene de ocupare a fortei de munca. Solicitantul – persoana juridica – trebuie sa depuna o cerere-tip, contractul de de societate sau actul constitutiv, hotararea judecatoreasca de autorizare a infiintarii societatii, statutul societatii, certificatul de inmatriculare sau codul unic de inregistrare, codul fiscal, ultimul bilant contabil depus si avizat de organul fiscal teritorial, ultimele trei balante de verificare, dovada achitarii obligatiilor fiscale si a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul asigurarilor pentru somaj si la bugetul asigurarilor de sanatate (certificate fiscale), declaratiile privind litigiile cu tertii – cu precizarea motivelor care au condus la situatiile respective, studiul de fezabilitate a proiectului pentru care solicita creditul, graficul crearii si ocuparii noilor locuri de munca.

La documentatia de mai sus se adauga actele care sa ateste proprietatea asupra garantiilor si valoarea acestora, proiectia fluxului de lichiditati pe perioada de creditare, graficul de rambursare a creditului, aportul beneficiarului la realizarea investitiei, precum si alte acte solicitate de BCR.

Pentru asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate, actele necesare obtinerii unui credit sunt urmatoarele: autorizatia de functionare, codul fiscal/ cod unic de inregistrare/ cod numeric personal, declaratia speciala privind veniturile din activitati independente pentru anul in curs, dispozitia de impunere si declaratia de impunere pentru anul expirat, studiul de fezabilitate, graficul crearii si ocuparii noilor locuri de munca, acte care sa ateste proprietatea asupra garantiilor si valoarea acestora, aportul beneficiarului la realizarea investitiei, precum si alte documente solicitate de banca.

In cazul solicitarii de credite pentru constructii in vederea realizarii sau dezvoltarii de noi capacitati de productie, la documentele de mai sus trebuie neaparat adaugate actele care sa ateste situatia juridica a terenului pe care urmeaza sa se realizeze investitia, autorizatia de constructie, precum si toate acordurile si avizele legale pentru realizarea investitiei.

Cum se garanteaza creditul

Garantiile oferite de solicitanti trebuie sa fie reale si personale (proprii sau de tip fidejusiune, girant, scrisoare de garantie etc.) si sa acopere valoarea creditului si a dobanzilor aferente.

In principal, garantarea creditului se face cu obiectele achizitionate din creditul acordat. Bunurile care se constituie ca garantie vor fi asigurate, pe intreaga perioada de derulare a creditului, la o societate de asigurari agreata de banca autorizata, respectiv agentia de credit.

Zeci de mii de locuri de munca create prin acest sistem

In ultimii doi ani, pentru acordarea de credite cu dobanda redusa din bugetul asigurarilor pentru somaj, ANOFM a alocat fonduri totale de 1.975 miliarde de lei. Aceste imprumuturi acordate prin BCR au dus la crearea a peste 32.000 de noi locuri de munca, din care peste 16.500 au fost ocupate de someri. Astfel, in anii 2001 si 2002 au fost finantate 2.158 de proiecte.

Numai anul trecut, BCR a aprobat si a incadrat pe resursele din fondul de somaj peste 1.000 de dosare de creditare. Cele mai multe solicitari au venit din partea intreprinzatorilor din judetele Hunedoara (125), Prahova (97), Botosani (80), Cluj (61), Bacau (55), Galati (54), Salaj (50).

Pe ramuri de activitate, ponderea principala in totalul creditelor din fondul de somaj aprobate in 2002 o detine industria prelucratoare, cu 57,7%, urmata de constructii (8%), transporturi (3,2%) si agricultura (3,1%).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.