Home Social Sorin Minea condiționează: amânarea etichetării obligatorii a alimentelor contra păstrare preț

Sorin Minea condiționează: amânarea etichetării obligatorii a alimentelor contra păstrare preț

DISTRIBUIŢI

Orice, numai să nu aflăm ce mâncăm! Federaţia patronatelor din industria alimentară Romalimenta solicită amânarea cu jumătate de an a schimbării tipului de etichetare pentru produsele alimentare, impuse de noul regulament al Uniunii Europene şi garantează păstrarea constantă a preţurilor. Reprezentanţii acestei industrii se declară neîncrezători că introducerea noii etichetări, cu informaţii despre cantitatea de substanţe nutritive ale produsului şi valoarea sa energetică, va fi eficientă pentru clienţii români. Noile prevederi ar urma să intre în vigoare din 13 decembrie.

Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Romalimenta, a precizat: “Ar fi o pierdere şi ar fi o pierdere formidabilă în rândul procesatorilor. Costurile suplimentare se duc în preţ, că în altă parte nu au unde să se ducă. Or, în toată Europa s-a admis că există o perioadă de graţie. Printr-o perioadă de graţie am încerca să preîntâmpinăm orice tentativă de mărire a preţului. Nu mai există argumentul: am etichetă, trebuie să le consum, le-am aruncat, am cheltuieli suplimentare”.

Pentru sănătatea consumatorilor, UE a impus ce să conțină etichetle și ca acestea să fie ușor de citit și de înțeles, pentru ca oamenii să cumpere în cunăștință de cauză.

Menţiuni obligatorii pe etichete

Menţiunile obligatorii trebuie să fie uşor de înţeles şi vizibile, lizibile şi, după caz, indestructibile. Înălţimea «x» caracterelor trebuie să fie de cel puţin 1,2 mm (exceptând ambalajele sau recipientele de mici dimensiuni).

Menţiunile obligatorii sunt:

    denumirea;
    lista ingredientelor;
    substanţele are provoacă alergii sau intoleranţă (arahide, lapte, muştar, peşte, cereale ce conţin gluten etc.);
    cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;
    cantitatea netă de produs alimentar;
    data durabilităţii minimale sau data-limită de consum;
    condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
    numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului sau a importatorului;
    ţara de origine sau locul de provenienţă pentru anumite tipuri de carne, pentru lapte sau în cazurile în care omiterea acestui tip de informaţii ar putea induce cumpărătorul în eroare;
    instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
    pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită;
    o declaraţie nutriţională.

Menţiunile obligatorii privind denumirea, cantitatea netă şi concentraţia alcoolică dobândită sunt incluse în acelaşi câmp vizual.

Menţiunile obligatorii trebuie înscrise într-o limbă uşor de înţeles de către consumator, şi, dacă este nevoie, în mai multe limbi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.