Potrivit unui sondaj de opinie finantat de Banca Mondiala si realizat la nivel national printre pacienti, a rezultat ca romanii au scos anul trecut din buzunare 360 milioane de dolari pentru -atentiile- oferite cadrelor medicale din spitale si policlinici sau doctorilor de familie pentru serviciile acordate, desi acestea sunt publice si gratuite.
Chestionarul a evidentiat faptul ca aceasta suma reprezinta 10% din totalul cheltuielilor publice pentru sanatate, iar 42% din pacientii unitatilor medicale de stat au acordat din proprie initiativa atentii doctorilor si 55% din ei asistentilor. In plus, 5% din medici si 10% din asistenti au conditionat efectuarea actului medical de obtinerea de foloase necuvenite -Este normal sa se intample asa atat timp cat nu li se acorda un salariu decent. Am avut si eu cinci astfel de doctori, dar am scapat doar de doi-, sustine directorul Spitalului Universitar din Capitala, Sorin Oprescu.
Studiul, realizat la jumatatea lui 2005, prin finantarea Bancii Mondiale, sub titlul -Asistenta medicala pentru dezvoltarea unui plan de imbunatatire a transparentei si scaderea platilor informale din sectorul de sanatate romanesc-, a costat 96.000 de dolari. Acesta a fost dat publicitatii abia ieri, impreuna cu propunerile privind masurile ce trebuie luate pentru a reduce platile informale. Printre alte masuri mentionate in studiu se numara reorganizarea unitatilor publice sanitare, scaderea personalului angajat, diminuarea pachetului minim de servicii si definirea lui exacta, informatizarea evidentei prescriptiilor de medicamente, aplicarea legislatiei privind traficul de influenta si primirea de foloase necuvenite si raspunderea personala a conducerii spitalelor pentru o performanta financiara.
In plus, s-a constatat ca majoritatea platilor neoficiale facute de bolnavi catre personalul medical pentru servicii care sunt gratuite, conform legilor in vigoare, s-au oferit in special in spitale si mai putin in policlinici si catre medicul de familie.
Cu privire la coruptia din sistemul sanitar, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, a afirmat ca -un rol important in vederea eradicarii acestui flagel il au si comisiile de disciplina ale colegiilor din tara, dar trebuie sa luam masuri, mai ales ca ni s-a atras de multe ori atentia si de afara-.
Un exemplu elocvent in ceea ce priveste -urechelile- pentru atentiile acordate doctorilor se numara si cea de la inceputul acestui an, din partea autoritatilor americane, care ne ofera de altfel sprijin in realizarea reformei din sistemul sanitar.
La momentul respectiv, Thomas L. Delare, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA in Romania, a afirmat ca -una dintre marile probleme din medicina romaneasca este reprezentata de doctorii care conditioneaza actul medical de obtinerea unor foloase necuvenite si de pacientii care nu inteleg ca platesc deja prin cotizatia la fondul asigurarilor sociale de sanatate pentru serviciile medicale primite-.