Guvernul mai ofera o gura de oxigen contravenientilor condamnati la munca in folosul comunitatii. Astfel, printr-o ordonanta, executivul a decis ca persoanele care au aceasta obligatie sa o desfasoare in domeniul serviciilor publice, pentru intretinerea locurilor de agrement, a parcurilor si a drumurilor, a caminelor de copii si batrani, a creselor si spitalelor sau pentru igienizarea localitatilor, si nu in subteran, mine, metrou sau in alte locuri cu grad ridicat de risc.
Activitatea in folosul comunitatii se va desfasura dupa programul de munca sau, dupa caz, programul scolar al contravenientului, pe o durata cuprinsa intre 50 si 300 de ore, de maximum trei ore pe zi si de sase-opt ore in zilele nelucratoare.
Consiliile locale vor stabili domeniile serviciilor publice si locurile in care contravenientii vor presta aceste activitati, primarul avand obligatia de a duce la indeplinire mandatul de executare.
Activitatile in folosul comunitatii vor putea fi executate si de minori, pe o durata cuprinsa intre 25 si 150 de ore, cu conditia ca acestia sa fi implinit varsta de 16 ani la data savarsirii contraventiei.
In cazul in care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezinta la primar pentru a fi luat in evidenta sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de Politie sau a conducerii unitatii la care acestea avea obligatia sa se prezinte, poate inlocui aceasta sanctiune cu inchisoare contraventionala.
Ordonanta adoptata de Executiv va intra in vigoare la o luna de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane