Home Social Specialiștii au declarat epidemie de obezitate – prima cauză care provoacă diabetul

Specialiștii au declarat epidemie de obezitate – prima cauză care provoacă diabetul

DISTRIBUIŢI

România înregistrează un număr record de bolnavi de diabet în condițiile în care pe glob această boală la care se adaugă obezitatea au făcut peste 1, 3 miliarde de victime. Medicii consideră că se pune problema chiar a unei epidemii de obezitate, aceasta fiind prima cauză a îmbolnăvirilor de diabet. Specialiștii atrag, astfel, atenția că educația continuă a pacienților cu diabet zaharat reprezintă singura soluție pentru a asigura succesul terapiei și controlul evoluției acestei afecțiuni pe termen lung, au evidențiat specialiștii diabetologi cu prilejul Congresului Național de Diabet de la Sibiu. „Datele din 2010 referitoare la diabetul zaharat ne arată că la nivel mondial aproape 285 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală, dintre care aproximativ 55,2 milioane în Europa“, a declarat prof. dr. Radu Lichiardopol, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Acesta a precizat că se constată o creștere a numărului de cazuri mai ales în țările cu cel mai mare număr de locuitori. În ceea ce privește prevalența în 2010, aceasta a fost de 6,6% în populația generală, a precizat specialistul.
Boala este mai răspândită în țările bogate din cauza stilului de viață și a sedentarismului. În ceea ce privește România, datele arată că în 2010 erau înregistrați 564.896 de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat, iar în 2011 estimările depășesc 590.000. Dacă la acestea se adaugă și persoanele nediagnosticate, se estimează că se ajunge la 1.200.000.
Diabetul de tip 2 începe să se manifeste după vârsta de 40 de ani, iar pe măsură ce populația îmbătrânește, se constată o creștere a incidenței acestuia, motivația fiind reducerea numărului de celule pancreatice. Din păcate, persoanele cu diabet asociază și alte boli, peste 70% dintre pacienți urmând să facă și complicații ale vaselor sangvine.
Un procent de 50% dintre pacienții noi au deja constituite complicații cronice, a subliniat prof. Lichiardopol.
Medicul a afirmat că decesele provocate de diabet se află pe locurile 4-5, boala vulnerabilizând mai mult femeile.
Specialistul a evidențiat că spre deosebire de alte boli cronice, în cazul diabetului pacientul trebuie instruit.
Un pacient care are diabet trebuie evaluat o dată la șase luni, pe lângă analizele obișnuite care se fac. Pe de altă parte, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că la nivel mondial există o „epidemie de obezitate“, o boală cronică, deși nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar dacă efectele sale sunt devastatoare pentru organism. Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu subliniază că „o alimentație prudentă, creșterea activității fizice, reducerea orelor petrecute în fața televizorului și a computerului“ ne feresc de riscul îmbolnăvirii de obezitate. Universitarul clujean adaugă un al patrulea factor – somnul corespunzător, controlat – care trebuie să fie de minimum șapte ore pe noapte, pentru prevenirea obezității. Totodată, el trage un nou semnal de alarmă asupra regimului de viață al copiilor, care stau ore în șir în fața computerului, se culcă mult după miezul nopții.
Prof. univ dr. Nicolae Hâncu atrage atenția că în prezent populația nu este informată, prin mass-media, de adevărați specialiști în nutriție, piața farmaceutică este invadată de medicamente anti-obezitate cu substanțe active cu efecte adverse, iar, pe de altă parte, mixturile și amelioratorii din alimente contracarează tot ceea ce face un medic pentru sănătatea pacienților săi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.