Home Social Sperante pentru bolnavii cu SIDA

Sperante pentru bolnavii cu SIDA

DISTRIBUIŢI

Grupul farmaceutic american Merck a inceput testarea la om a unui vaccin experimental pe baza de acid dezoxiribonucleic (ADN), impotriva virusului imunodeficientei umane, care provoaca SIDA.

Merck nu a anuntat oficial inceputul acestor teste clinice, care a avut loc in luna februarie, pentru -a tempera sperantele publicului-, a explicat un purtator de cuvant al grupului. Deocamdata, aceasta faza de teste de -imunogenetica- ar putea dura pana la trei ani. Obiectivul acestei faze este asigurarea faptului ca vaccinul nu pune probleme de sanatate la om. Abia in etapa urmatoare va fi evaluata eficienta clinica.

Mai multe echipe de cercetatori de la laboratoarele Merck lucreaza de mai multi ani la o noua abordare a metodelor pentru realizarea unui vaccin contra HIV, care sa permita bolnavilor sa nu mai recurga la tratamente pe baza de triterapii, grele si costisitoare. Ideea consta in intarirea propriului sistem imunitar al bolnavului si slabirea capacitatii virusului de a se multiplica, prin injectarea unui vaccin cu fragmente de material genetic (ADN) din virusul insusi. Abordarea adoptata de cercetatorii de la Merck vizeaza, de asemenea, stimularea productiei unei varietati specifice de globule albe, CD8, numite si -celulele ucigase- datorita capacitatii lor de a distruge celulele afectate de virus. Astfel, CD8 blocheaza replicarea virusului si capacitatea sa de raspandire. Cercetatorii au constatat, inca din urma cu doi ani, ca productia acestor -celule ucigase- se mareste in prezenta proteinelor fabricate, pornind de la trei gene ale HIV, dintre care cea numita Gag este cea mai eficienta. Ei au conceput astfel un vaccin cu fragmente de gene, o tehnica numita -ADN pur-, administrat apoi la maimute.

Rezultatele acestor prime incercari, publicate in octombrie 2000 in revista -Science-, au aratat ca, la maimutele care au primit vaccinul, virusul a ramas la niveluri nedetectabile in sange. Anul trecut, estimand raspunsul imunitar mereu insuficient, cercetatorii au folosit un nou vector pentru vaccin, -agatand- la capetele lanturilor ADN ale virusului un adenovirus, microb foarte violent care provoaca gripa, facut insa – inainte – inofensiv. Primele rezultate prezentate in acest weekend au fost considerate foarte incurajatoare. Astfel, sase maimute au fost mai intai infectate cu SIV, forma specifica lor de HIV. Opt luni mai tarziu, ele erau inca sanatoase. Vaccinul nu a reusit sa opreasca infectia initiala, dar a fost capabil sa diminueze -incarcatura virala- si sa impiedice replicarea virusului in organism. In acelasi timp, patru dintre alte sase maimute infectate cu HIV, dar nevaccinate, au murit. Cercetatorii considera astfel ca vaccinul la care a fost folosit adenovirusul este mult mai eficient.

Testele la om, realizate in mai multe centre medicale americane, vizeaza descoperirea faptului daca acest tip de vaccin pe baza de ADN, asociat cu adenovirus, poate provoca acelasi raspuns imunitar si la om.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.