Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugen Turlea, a afirmat, ieri, ca situatia unora dintre spitale este incerta si, acolo unde se va constata ca existenta lor nu este necesara, se va proceda la reprofilarea in alte scopuri sociale. Turlea considera aceasta masura necesara si pentru eficientizarea spitalelor ramase.
-Evolutia fondurilor pentru medicamentele prescrise ambulator este una ascendenta, din mai multe cauze; cresterea preturilor de achizitie a medicamentelor, marirea TVA de la 11% la 19% si cresterea prescrierii in ambulatoriu pe baza unei liste de medicamente extrem de generoase-, afirma Turlea. Astfel, daca pentru medicamentele prescrise gratuit in 1999 fusesera repartizate aproximativ 30 de milioane, si in 2000 – 75,4 milioane de dolari, in acest an, pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamentele eliberate in regim gratuit din bugetul Asigurarilor Sociale de Sanatate in primul semestru, au fost alocate 118 milioane de dolari.
Presedintele CNAS a reactionat la nemultumirile farmacistilor, privitor la plafonarea sumei din contractul cu CNAS, la depasirea plafonului de plata a medicamentelor compensate. -Vom controla farmaciile, pentru a verifica in ce conditii s-a depasit valoarea contractului. Controalele vor fi incrucisate, prin verificarea atat a necesitatii prescriptiei medicamentului de catre medicii de familie, cat si – prin sondaj – daca solicitantul medicamentului a intrat cu adevarat in posesia lui. Din informatiile noastre, unii medici prescriu, de fiecare data, doar un anume tip de medicament…-, a conchis Eugen Turlea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane