Ministrul Sănătății Cseke Attila și-a pus halatul, și-a suflecat mânecile și s-a apucat de treabă în realizarea proiectului privind reorganizarea spitalelor. Multe dintre unități, conform agendei, chiar dacă vor fi scoase din uz ca spitale vor deveni cămine pentru personele în vârstă sau centre de permanență. Conform proiectului Ministerului Sănătății, dintre cele 435 de unități sanitare cu paturi care există în prezent atât în rețeaua proprie, cât și în administrarea autorităților locale, 182 unități sunt propuse să rămână fără personalitate juridică și să se reorganizeze în secții exteriore. „Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcționalitatea sistemului și de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, și mai puțin de problemele financiare, cu toate că și acestea sunt importante“, a declarat, într-o conferință de presă, Cseke Attila.
În ceea ce privește reprofilarea unităților sanitare, Ministerul Sănătății și cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013 programul „Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice“.
În cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice vor primi asistență între 2.500 – 4.800 de bătrâni.
De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unități să fie reorganizate și în centre de permanență în care să fie asigurată continuitatea asistenței primare. În prezent, conform datelor Ministerului Municii există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1.570 de paturi finanțate de la bugetul de stat și autoritățile locale, 51 unități pentru tratarea persoanelor cu afecțiuni psiholocomotorii și încă 53 de unități finanțate de ONG-uri. Conform datelor raportate de direcțiile de asistență socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de așteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni.
„Prin acest program pe care-l inițiem, este pentru prima dată când statul finanțează fără implicarea autorităților locale sau a ONG-urilor o serie de unități destinate îngrijirii persoanelor vârstnice“, a declarat ministrul Sănătății. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.
Până în 30 martie, autoritățile locale au obligația de a face demersuri pentru transformarea unităților sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane