Home Social Spitalele vor fi transformate în fundații ca să poată face angajări

Spitalele vor fi transformate în fundații ca să poată face angajări

DISTRIBUIŢI

Unele spitale din mai multe regiuni ar putea fi transformate în fundații, din iulie, experimental, ceea ce ar permite managerilor acestor unități să își stabilească numărul de posturi și să facă angajări,  a anunțat, ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Vasile Cepoi. În sistemul sanitar sunt 42.000 de locuri vacante, care nu pot fi ocupate decât după regula: o angajare la plecarea a șapte bugetari din sistem. Asta în timp ce spitalele se confruntă cu o criză acută de personal, după ce peste 11.000 de medici și asistente au plecat în ultimii ani să lucreze în străinătate pe mai mulți bani.
Secretarul de stat Vasile Cepoi a precizat că din luna iunie, ar putea fi făcut un pilot cu spitalele care ar funcționa ca fundații, dar ai căror admi­nistratori vor rămâne Ministerul Sănătății și, respectiv, autori­tățile locale.
„Transformarea spitalelor în fundații ar avea un beneficiu imediat. Managerii nu ar mai trebui să aștepte să primească de la Ministerul de Finanțe numărul de posturi, ci și-ar putea realiza propria schemă de personal“, a spus secretarul de stat  care face parte din comisia ministerială însărcinată să elaboreze un nou proiect de lege a Sănătății.
Secretarul de stat a precizat că funcționarea ca unități bugetare a spitalelor nu este corectă atât timp cât au contracte de servicii cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și primesc fonduri de la contribuabili, prin această instituție.
 „În urma dezbaterilor pe care le-am avut la Ministerul Sănătății cu specialiștii în domeniu privind asistența medicală terțiară, cele mai multe persoane au fost de acord că spitalele pot să devină instituții publice autofinanțate sau fundații. Niciuna dintre persoanele care au participat la dezbateri nu a fost de acord ca spitalele să devină societăți comerciale, fiind cunoscut faptul că statutul societăților este incert, pot intra în faliment sau chiar pot fi falimentate pentru diverse interese“, a spus secretarul de stat Vasile Cepoi.

Peste 42.000 de posturi vacante, blocate în spitale
 
Sistemul sanitar se confruntă cu o criză acută de medici, la specializări impor­tante ca Terapia Intensivă, Anestezie, Chirurgie, dar și medicină generală sau Sănătate Publică. Scăderea numărului de medici s-a produs din două cauze: blocarea posturilor și migrația medicilor. În prezent, angajarea unei persoane poate fi făcută numai după plecarea din sistem a altor șapte.  În sistemul sanitar sunt 42.000 de posturi vacante, iar 11.000 de medici au plecat din România ca să lucreze în spitale din Uniunea Euro­peană. Numai anul trecut, au cerut certificate de confor­mitate de la Colegiul Medicilor 2.800 de medici. Dintre aceștia, 835 au ales să lucreze ca medici în Germania, 611 în Marea Britanie și 560 în Franța. 843 de medici care au solicitat certificate profesionale sunt de la medicina de familie – medicină generală, iar 155 sunt din domeniul chirurgie generală.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.