Home Social Spitalul, sub controlul absolut al Ministerului Sanatatii

Spitalul, sub controlul absolut al Ministerului Sanatatii

DISTRIBUIŢI

Cladirile si terenurile a peste 300 de spitale din tara vor trece, incepand de la 1 octombrie, in subordinea administratiei locale, adica a primariilor. Ordonanta de Urgenta numarul 70, privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes local si judetean, este considerata insa de medici a fi anticonstitutionala si antireformista.


Proprietari numai pe terenuri


Ordonanta reglementeaza deocamdata trecerea in subordinea primariilor a spitalelor din tara, in Bucuresti existand inca discutii intre primarii si Ministerul Sanatatii si Familiei. Totusi, 26 dintre unitatile medicale strategice vor ramane in continuare in subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei. -Ordonanta este anticonstitutionala si antireformista pentru ca, in primul rand, incalca o lege organica, data in 1999, Legea proprietatii publice a statului-, ne-a declarat doctorul Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor. In conditiile date, reglementarea cu pricina este un act de prisos, pentru ca nu aduce nimic in plus fata de prevederile Legii proprietatii publice – care stipuleaza ca spitalele comunale si orasenesti intra in proprietatea consiliilor locale, iar cele judetene in subordinea consiliilor judetene. De remarcat ca obligatiile precizate in lege nu au fost respectate niciodata, desi a fost prevazut un termen de 30 de zile pentru aplicarea lor.

La presiunea Uniunii Europene, iata ca vine acum Guvernul sa dea o ordonanta care repeta, printre altele, textul legii amintite, transferand in mod artificial proprietatea spitalului comunitatilor locale. Articolul 1 al reglementarii ne lamureste insa ca administratia locala are in proprietate doar cladirea si terenul unitatii sanitare. In conditiile date, spitalul este un organism separat – vom demonstra ca ramane sub controlul absolut al Ministerului Sanatatii -, care isi desfasoara activitatea pe spatiul comunitar.

Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a anuntat deja ca vor fi decontate numai serviciile medicale, cheltuielile de intretinere revenind primariilor. Astfel, spitalul va avea doua surse de finantare. Daca in cazul caselor de asigurari de sanatate lucrurile sunt clare si banii sunt rulati pe baza unui contract, in cazul utilitatilor nu este precizata baza legala prin care vor fi cheltuite sumele respective.


Consilii de administratie decorative


Dupa publicarea ordonantei, ministrul sanatatii, Daniela Bartos, a declarat ca, in urma evaluarii activitatii spitalelor, s-a decis desfiintarea a aproape 8.000 de paturi si concedierea sau redistribuirea personalului aferent. Masura urmeaza atributiilor stipulate in noua reglementare, conform carora Ministerul Sanatatii, -autoritatea centrala-, elaboreaza planul national de paturi. Cu alte cuvinte, ministerul nu numai ca decide capacitatea unitatii spitalicesti, dar si specializarile acesteia. Aspectul este foarte important, pentru ca ierarhizarea unitatii si, implicit, finantarea ei se face in functie de planul de paturi. Tot ordonanta ne spune ca acelasi minister centralizeaza situatiile financiare, in timp ce administratia locala poate aviza doar proiectele de buget ale institutiei sanitare. Administratia locala avizeaza functiile, dar ministerul este cel care le numeste, pentru ca, potrivit reglementarii guvernamentale, -Ministerul Sanatatii elaboreaza normele de personal-. -Treaba asta s-a intamplat in 1967-1968, cand Ceausescu a imprastiat sute de doctori in intreaga tara, fara sa tina cont de locul pentru care au dat concursul de specializare-, afirma Peretianu.

Controlul Executivului este cu atat mai pregnant cu cat, dupa noile reguli, deciziile de finantare de la nivelul administratiilor locale se fac numai cu avizul Prefecturii.

In politica centralizarii, Guvernul a adoptat tactica pasilor marunti, extrem de eficienta in distragerea atentiei de la problema de fond. Primul pas a fost facut in urma cu aproape un an, cand consiliile de administratie ale spitalelor au fost transformate in obiecte de decor, fara nici un drept de decizie.

In privinta spitalelor din Capitala, primarii celor sase sectoare trebuie sa ia o decizie saptamana aceasta. -Dupa discutia cu ministrul sanatatii, primarii de sector trebuie sa analizeze situatia din teren si posibilitatile reale de punere in practica a acestui transfer-, a declarat prefectul Capitalei, Gabriel Oprea.


Sanitas ameninta cu proteste ample


Sindicalistii din domeniu ne-au declarat deja ca vor declansa actiuni de protest fata de decizia Guvernului. Masura Executivului este motivata de cheltuieli care nu ar avea acoperire in realitate. In urma evaluarii activitatii celor peste 400 de spitale din tara, ministrul Daniela Bartos a anuntat ca, din cele circa 143.000 de paturi, vor fi desfiintate aproape 8.000: -Am descoperit situatii in tara in care bolnavii fie erau internati nejustificat, fie plecau la sfarsitul saptamanii acasa si figurau ca internati in spital. Astfel se faceau cheltuieli inutile. Reducerea numarului de paturi va duce si la disponibilizarea sau redistribuirea personalului medical-.

Federatia -Sanitas- acuza insa intentiile ministrului. -Exista un protocol semnat intre noi, MSF si CNAS prin care se stabileste ca nu se vor face disponibilizari. Se pare insa ca doamna ministru ne stimuleaza reactiile. Ne vom intalni pe 12 septembrie, pentru a decide ce contramasuri vom lua-, ne-a declarat presedintele -Sanitas-, Marius Petcu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.