In cel mult un an de zile, administratia publica din statiunile turistice de interes local si national va fi obligata sa suplimenteze numarul minim al locurilor de cazare si sa amenajeze mai multe spatii de relaxare pentru turisti. Astfel, salile de fitness, locurile de promenada si spatiile comerciale sunt doar o parte din exigente, in lipsa carora statiunile si-ar putea pierde -eticheta-.
-Statiunile turistice vor putea beneficia de fonduri europene pentru amenajarea unui sistem de canalizare centralizata, iar transportul in comun intre statiune si gara ar putea fi asigurat de firme private-, declara presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian.
Noile criterii, ce vor intra in vigoare din 2007, incearca sa acopere si alte norme obligatorii in spatiul european, referitoare la canalizare si transport. Institutia care a propus elaborarea actului normativ – Autoritatea Nationala pentru Turism – este si cea care va supraveghea respectarea noilor criterii. Autoritatile locale au la dispozitie un an pentru a se conforma noilor cerinte.
Potrivit aceleiasi hotarari, statiunile de interes local vor avea minim 100 locuri de cazare, iar cele de interes national, cel putin 500 de locuri. Toate statiunile trebuie sa aiba centre de informare turistica si o legatura permanenta intre centrul de informare si unitatile de cazare printr-un sistem informatic.
De asemenea, organizarea unor evenimente culturale sau sportive devine obligatorie in aceste zone, la fel si construirea unor spatii de revigorare si semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare.
-Sunt incluse si doua prevederi care pot parea mai greu de indeplinit. Este vorba de canalizare centralizata si transport in comun intre statiune si gara care o deserveste. Pentru problema canalizarii, autoritatile locale vor putea apela la fonduri europene, iar transportul in comun nu trebuie sa fie neaparat in proprietate publica-, mai precizeaza Ovidiu Marian.
Un criteriu obligatoriu pentru atestarea unei statiuni de interes national se refera la regimul de circulatie a trenurilor. Potrivit noului act normativ, trenurile cu regim de rezervare a locurilor, inclusiv vagoanele de dormit, trebuie sa opreasca in gara care deserveste statiunea. Aceasta prevedere nu este obligatorie in cazul statiunilor de interes local. In plus, statiunile nationale trebuie sa asigure asistenta medicala permanenta si un mijloc de transport pentru cazuri de urgenta, precum si sali de spectacole si conferinte, magazine, serviciu bancar, de schimb valutar si agentii de turism.
-Statiunile de interes local trebuie sa asigure cel putin doua spatii amenajate si dotate pentru relaxare in aer liber, inclusiv terenuri de sport si terenuri de joaca pentru copii, in timp ce in statiunile de interes national numarul acestora trebuie sa fie de minim cinci-, a mai spus Marian.
Potrivit ANT, in Romania exista 37 de statiuni de interes national si 45 de interes local.