Home Social Start in cursa pentru inscrierea la liceu

Start in cursa pentru inscrierea la liceu

DISTRIBUIŢI

– Mare atentie la scolile alese!

Completarea fisei de inscriere e un lucru deosebit de serios pentru viitorul candidatului la liceu. Ea nu reprezinta doar o hartie, ci -cheia- spre liceul sau meseria dorita. De aceea, completarea fisei necesita cat mai multa responsabilitate, pentru ca in cazul introducerii unui cod gresit sau care reprezinta o optiune cu mult sub posibilitatile sau media candidatului, respectivul se poate trezi ca a reusit cu brio la o scoala profesionala sau de ucenici.

Anul trecut au fost situatii in care absolventi cu medii peste 8.00 sau chiar peste 9.00 s-au trezit primii admisi la scoli sau licee cu mult sub ceea ce ar fi meritat, din simplul motiv ca au trecut – din greseala – codul acestor unitati. De exemplu, daca un absolvent de nota 9.00 trece intre primele optiuni codul unei scoli profesionale, calculatorul va tine cont de optiunea sa comparativ cu a celorlalti candidati, trimitandu-l direct pe unul dintre locurile de la acea scoala profesionala.

Numerotarea optiunilor de pe fisa nu este doar numarul de ordine al acestora, ci reprezinta ordinea preferintelor candidatului. De exemplu, daca in dreptul optiunii nr. 9 a fost trecut codul unei scoli profesionale, si la optiunea 10 – codul unui liceu, calculatorul va tine cont de numarul de ordine al optiunii, candidatul ajungand la scoala profesionala de la nr. 9, nu la liceul de la nr. 10, chiar daca media ii permitea sa ocupe un loc in liceul respectiv.

– Sedintele de informare sunt importante

Fisele de inscriere vor respecta intocmai modelul transmis de Ministerul Educatiei si Cercetarii si sunt tiparite fata-verso.

Fiecare unitate de invatamant gimnazial completeaza (si elibereaza, daca este cazul) o singura fisa pentru fiecare absolvent.

In perioada 26 iunie – 2 iulie 2002, secretariatele scolilor vor completa pe fisele de inscriere, pentru candidatii care au promovat Capacitatea, media examenului, media de admitere, notele obtinute in cadrul examenului de Capacitate la Limba si literatura romana, la Matematica si la Limba si literatura materna (daca este cazul).

La fiecare sedinta vor participa elevii, parintii/tutorii legal instituiti (un parinte/tutore pentru fiecare elev) si dirigintii, precum si un membru al Consiliului de Administratie al unitatii scolare.

In cadrul acestor sedinte, parintii vor fi informati asupra rezultatelor obtinute la Capacitate la nivelul judetului, respectiv municipiului Bucuresti, precum si asupra ierarhiei absolventilor de clasa a VIII-a cu certificat de Capacitate.

– Completati cat mai multe optiuni

Atentie ! Exista posibilitatea ca – din comoditate, din prea multa incredere in elev sau pur si simplu din lipsa de interes – elevilor si parintilor sa li se recomande un numar minim de optiuni pe care sa le completeze in fisa, estimat a fi necesar pentru a-si asigura repartizarea, tinand seama de media lor de admitere si de media ultimului admis la liceele/scolile profesionale respective in anul precedent. Din pacate, din acest motiv, multi dintre candidatii care si-ar fi putut gasi un loc destul de bun anul trecut au ramas pe dinafara, din cauza prea putinelor optiuni… Asa ca recomandabil este sa fie completate cat mai multe optiuni, la nivel cat mai apropiat de media candidatului.

Totodata, elevii si parintii trebuie sa faca optiuni realiste, alegand licee sau scoli profesionale la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decat media de admitere a candidatului.

Personalul scolii nu va influenta alegerea parintilor si elevilor, dar ii va consilia si va prezenta toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni, sau a completarii unor optiuni nerealiste.

Candidatii vor completa, in ordinea descrescatoare a preferintelor, codurile optiunilor pentru specializarile dorite. Codurile vor fi alocate de Comisia judeteana de admitere pe unitati scolare, filiere, profiluri, specializari, forme de invatamant (zi, seral, frecventa redusa), limba de predare (pentru clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale). Parintilor li se va aduce la cunostinta numarul de locuri alocate pentru fiecare unitate de invatamant, respectiv specializare careia i s-a acordat un cod.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.